YGS Aday Başvuru Formu Nasıl Doldurulur?
2014 YGS aday başvuru formuna http://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2014/YGS/2014_OSYS_ABF.pdf adresinden ulaşabilirsiniz. Başvuru işlemlerinin doğru yapılabilmesi için formdaki boşlukları eksiksiz ve doğru bilgilerle okunaklı bir şekilde doldurmalısınız. Başvuru formunda kısaltmalardan ve değişikliklerden kaçınmalısınız. ÖSYM tarafından adaylara ulaşma işlemi SMS ve e-posta ile yapılacağından iletişim bilgileri de eksiksiz bir şekilde verilmelidir. Aksi taktirde oluşacak herhangi bir aksaklıkta sonuçlar geçersiz sayılabilir.
- T.C. KİMLİK NUMARASI: ilgili alana uyruk olarak T.C işaretlendikten sonra kimliğinizde yer alan T.C. kimlik numaranızı yazmalısınız. Çift uyruklu ya da doğumla T.C. vatandaşı olanlar da sahip oldukları T.C. kimlik numarası yazmalılar. T.C. kimlik numarası olmayan yabancı uyruklular, KKTC uyruklular ve uyruğu olmayanlar da T.C. kimlik numaralarını yerine Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün Merkezi Nüfus İdaresi Sisteminden aldıkları ve 9 ile başlayan 11 haneli yabancı kimlik numarasını yazacaklardır. Bu belgeyi edinmeyen adaylar https://ais.osym.gov.tr adresinden yabacı uyruk numarası edinme formunu doldurarak onaylamaları gerekmektedir. Bu sayede bir belge kodu sahibi olacaklar ardından bu belge ve geçerli kimlikleriyle ÖSYM sınav koordinatörlüklerine başvurmaları ve ücret karşılığında yabancı uyruk numaralarını almaları gerekmektedir.
- UYRUĞU: T.C uyruklular, uyruklarından biri T.C. olanlar, Türk vatandaşlığından izinle ayrılanlar ve bunların kanuni mirasçıları olanlar T.C. seçeneğini işaretleyecekler. Bulgaristan’dan göç ile gelmiş olan Türk soylu sınav adayları da Bulgaristan’dan Göç seçeneğini işaretlemeliler. KKTC uyruklular ve uruklarından biri KKTC olan çift uyruklu adaylar da KKTC seçeneğini işaretlemeliler. İki uyruğundan biri KKTC diğeri T.C. olan ise T.C. uyruğunu işaretlemelidir. Hiçbir devletin uyruğunda olmayanlar ve mülteciler ise Yabancı Uyruklular seçeneğini işaretlemelidir.
- YAZIŞMA ADRESİ: Türkiye dışında oturmakta olan adaylar, KKTC de dahil olmak üzere yazışma adresi kısmına ülke adı e tüm adres bilgilerini yazacak fakat adres ili ve adres ilçesi kısımlarını boş bırakacaklardır.
- Madde 14, 15, 16, 17, 18, 19 ve 20’den 2013-2014 öğretim yılında mezun olabilecek durumda ola adaylar sadece; okul adı, okul türü, alan adı, okul kodları ve okul numarası kısmını dolduracak; mezuniyet tarihi, not sistemi ve diploma notunu boş bırakacaklardır. Mezun durumunda olan adaylar ise bu alanların tümünü eksiksiz doldurmak zorundadır.
- Okul kodunu ÖSYM’nin sayfasından ÖSYS başvuru bilgileri kısmındaki Ortaöğretim Kurumları Kitapçığından rahatlıkla öğrenebilirsiniz. Ayrıca okul türü ve alan bilgilerinizi de aynı kitapçık içerisinde Tablo 6 ve 7’den bulabilirsiniz. Bilgilerin hiçbirini bulamayan adaylar ise diğer seçeneğini işaretlemeliler. Ancak bu kısmı işaretleyenler diğer alan ve türlere sağlanan ayrıcalıklardan yararlanamazlar.
- ÖĞRENİM DURUMU ve KODU: bu alan içerisinde size uygun olanı kodu ile birlikte kitapçıktan takip edip yazabilirsiniz.
- YGS’ye GİRME İSTEĞİ: kitapçıktaki şekil-4’ü inceleyerek size en uygun olanı belirlemelisiniz. Sınavsız geçiş hakkı olmayan adaylar sınavsız geçiş hakkından yararlanmak istiyorumu işaretlememelidir. Sınavsız geçiş hakkı bulunana adaylar ise; YGS’ye girmek istemiyorum sadece sınavsız geçiş hakkına başvurmak istiyorum kısmını işaretleyebilirler. Bunun üzerine 100 TL başvuru ücreti yatırdıktan sonra başvurularını tamamlayabilirler. Fakat YGS’ye girmek istedikleri taktirde başvuru süresi tamamlanmadan 30 TL fark yatırarak https://ais.osym.gov.tr adresinde yer alan Tablo-1’den sınav merkezlerini seçebilirler.
- YGS VE/VEYA LYS SOSYAL BİLİMLER SINAVINDA (LYS-4) DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ SORULARINI VEYA İLAVE FELSEFE/FELSEFE GRUBU SORULARINI CEVAPLANDIRMA DURUMU: Ortaöğretimde zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi aldım ya da almadım seçeneğinden size en uygun olanını cevaplamanız istenmektedir. Verdiğiniz cevap Milli Eğitim Bakanlığı’nın e-okul sisteminden kontrol edilerek sınavda hangi bölümlerden mesul olacağınız belirlenecektir. Dersi almanız durumunda; Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularını cevaplayıp, Felsefe/Felsefe Grubu sorularını cevaplamayacaksınız. Eğer dersi almadığınızı belirten şıkkı işaretlerseniz; bu kez Felsefe/Felsefe Grubu sorularını cevaplayacak, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularından muaf olacaksınız.
- ASKERİ OKULLARA GİRME İSTEĞİ: indirmiş olduğunuz kılavuzun sonunda yer alan “Kara, Deniz ve Hava Harp Okullarına Girmek İsteyen Bayan ve Erkek Adayların Dikkatine” ile “Kara, Deniz, Hava, Jandarma ve GATA Sağlık Astsubay Meslek Yüksek Okullarına Girmek İsteyen Erkek Adayların Dikkatine” kısmını işaretleyenler; bu alanı işaretlemek başvuru niteliği taşımadığından duyurularda belirtildiği gibi kurumların internet sitesinden başvurular yapılmaktadır.
- SAĞLIK/ENGEL DURUMU BİLGİLERİ: Kılavuzda bulunan “ENGELLİ/SAGLIK SORUNU OLAN ADAYLAR VE SAGLIK DURUMU/ENGEL BİLGİ FORMUNUN DOLDURULMASI” maddesini inceleyerek adayların kendilerine uygun olan seçenekleri işaretlemesi gerekmektedir. Bu sayede sağlık sorunları olan adaylar engelli salonlarında sınava alınacaktır. Boş bırakılması halinde engelli olunması durumunda herhangi bir işlem yapılmayacaktır. İşaretleme yapan adayların da başvuru süresi içerisinde Devlet ya da Üniversite hastanesinden alınmış sağlık raporlarının onaylı örneklerini bir dilekçe ekiyle ÖSYM’ye ulaştırmaları gerekmektedir.
Gerekli olan tüm bilgiler kılavuz içerisinde yer almaktadır. Adayların bilgileri doldurmada yaşadıkları sorunları rehberlik öğretmenlerine danışarak çözmeleri gerekmektedir. Eksik bilgi paylaşımı sonucunda aday için doğabilecek olumlu ya da olumsuz sonuçlar birere sorun yaratacağından bilgilerin en doğru ve açık şekilde verilmesi gerekmektedir.