Unutkanlık; günümüzde, çeşitli yaş gruplarını kapsayan ve giderek daha çok şikâyet edilen bir sorun. Beslenme bozukluklarından, vücutta bazı maddelerin eksikliğinden kaynaklanabileceği gibi; endişe, kaygılı düşünceler, günlük hayatın sıkıntıları, giderek artan sorumluluklar karşısındaki yorgunluğumuz gibi etkenlerden ötürü de oluşabiliyor.
Yaşlı insanlarda sıkça gözlenen bir durum vardır; uzak geçmişi gayet iyi hatırlama. Benzer bir durum Alzheimer hastalarında da görülebiliyor; hatta hasta uzak geçmişi, yakınlarını hayret ve ümide sevk edecek derecede iyi hatırlayabiliyor. Oysa uzak hafızanın parlak, yakın hafızanın sorunlu olması demansiyel hastalık tablosunun en belirgin özelliklerinden biri. Bu arada demansiyel sendrom; beyin hastalığına bağlı gelişen; hafıza, düşünme, anlama, öğrenme,lisan ve yargılama gibi işlevlerde bozulma durumu. Yani, yakın hafıza ile ilgili ciddi sorunlar varsa görünürde, yapılması gereken, öncelikle bir nörologa görünmek. Ama bütün unutkanlıklar bu derece ciddi boyutlarda değil tabii. Ve unutkanlığı azaltmak için özellikle tüketmemiz gereken besin maddeleri de var.
Öncelikle bol sebze ve meyve tüketmek gerekiyor, özellikle yeşil sebzeler. Kepekli pirinç ve balık tüketmek, folik asit takviyesi yapmak da önemli. Günde yaklaşık 30 gram yaban mersini, özellikle tavsiye ediliyor; ki bu 2-3 tepeleme yemek kaşığı demektir. Omega 3 yağ asidi açısından çok zengin olan cevizi de, günde 3 adet yemeniz öneriliyor.
Çay ve bitter çikolatada da, tıpkı yaban mersininde olduğu gibi; polifenol var. Ancak yüksek kalorilerinden ötürü çay ve çikolatayı dikkatle tüketmek gerekiyor. Polifenol; beyin hücrelerine saldıran serbest radikallerle savaşabilmemizi sağlayan bir madde.