Ülkemiz hayvan sayısı bakımından Dünya’da Çin, Avustralya, Rusya ve ABD’den sonra 5 sırada gelmektedir. Ancak et ve süt üretiminde oldukça geridedir. Bunun nedenleri yukarıda belirtilmiştir.
a) Küçükbaş Hayvancılık: Küçükbaş hayvancılık, koyun ve keçi ile bunların çeşitli türlerinin yetiştirilme faaliyetidir. İç bölgelerimizde bozkır alanlarının fazla olması küçükbaş hayvancılığı yaygın kılmıştır.
1- Koyun: Ülkemizde en fazla yetiştirilen küçükbaş hayvan koyundur. Daha çok Doğu Anadolu, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden yaygındır.
2- Kıl Keçisi: Koyuna göre dağlık arazilere daha uyumlu olduğu için daha çok engebeli alanlarda yetiştirilir. Ülkemizde en çok Akdeniz Bölgesinde yetiştiriciliği yapılır.
3- Tiftik keçisi: Ana vatanı Ankara ilimizdir. Yünü çok kalitelidir ve dokumacılıkta kullanılır.
b) Büyükbaş Hayvancılık: Türkiye’de büyükbaş hayvancılık,sığır,manda, deve, at, eşek, katır gibi hayvanların yetiştirme faaliyetidir. Taşımacılıkta ve tarımda makine kullanımı özellikle at, eşek ve katır sayısında önemli azalmaya neden olmuştur. Büyükbaş deyince daha çok sığır yetiştiriciliği anlaşılır.
Sığır: Mera hayvancılığı olarak sığır yetiştiriliyorsa yazları serin ve yağışlı olan, yazları gür otlakların bulunduğu yerler uygundur. Ülkemizde bu şartlara en uygun yerler Kuzeydoğu Anadolu( Erzurum- Kars platosu ) ile Karadeniz Bölgesinin denize bakan yüksek yaylalarıdır.
Son yıllarda büyük şehirlerde et ve süt tüketiminin fazla olmasından dolayı bu şehirlere yakın olan alanlarda besi hayvancılı gelişmiştir.
KÜMES HAYVANCILIĞI
Tavuk, hindi,kaz, deve kuşu ve tavşan yetiştiriciliğidir. Ülkemizde özellikle tavuk yetiştiriciliği önemlidir. En çok Karadeniz, Marmara ve İç Anadolu Bölgesinde yaygındır.
İPEK BÖÇEKÇİLİĞİ: dut ağacının yetiştirildiği her yerde ipek böçekçiliğide yapıla bilir. Ülkemizde en çok Bilecik, Bursa, Antalya, Diyarbakır, Eskişehir illerinde yetiştirilir. Son yıllarda sentetik ipek yapılmaya başladığından eski önemini kaybetmiştir.
ARICILIK: Bal ve bal mumu elde etmek için arı beslenmesi faaliyetine arıcılık denir. Ülkemizde en çok Rize, Muğla ve Hakkari illerimiz arıcılık faaliyetinde önemli yer tutar.
BALIKÇILIK: Ülkemizin üç tarafının denizle çevrili olması, bir çok göl ve akarsu bulunmasına rağmen balıkçılığımız gelişmemiştir. Bunun temel nedenleri şunlardır:
a) Deniz kıyılarında kirliliğin artması
b) Balıkçılığımızın daha çok kıyı balıkçılığı şeklinde yapılması
c) Kaçak ,usulsüz ve aşırı avlanma
d) Balık ürünlerini değerlendirecek sanayi kuruluşlarının yetersiz olması
e) Pazarlamanın yetersiz olması
f) Halkımızın deniz ürünleri konusunda bilinçsiz olması
Ülkemizde son yıllarda insan kontrolünde denizlerde, göllerde ve akarsularda balıkçılık yapılmaktadır buna kültür balıkçılığı denilmektedir.