Türkiye’nin Coğrafi Konumu
Coğrafi Konum: Herhangi bir noktanın dünya üzerinde bulunduğu yerin tarif edilmesidir. Coğrafi konum, ülkenin beşeri ve ekonomik özelliklerinin belirlenmesinde büyük bir öneme sahip olup matematik ve özel konum olarak iki şekilde ifade edilir. Türkiye Kuzey Yarım Küre’de, Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarının biririne en çok yaklaştıkları stratejik bir bölgede yer alır. Buna bağlı olarak matematik ve özel konumu ülkenin sosyal, politik ve ekonomik durumu üzerinde etkili olmaktadır.
Türkiye’nin Matematik Konumu
Matematik Konum; Belirlenen noktanın ekvatora, kutuplara ve başlangıç meridyenine göre bulunduğu yerin ifade edilmesidir. Türkiye 36°-42° Kuzey paralelleri, 26°-45° Doğu meridyenleri arasında yer alır. Matematik konumu, Türkiye’nin ılıman kuşakta bulunmasına ve dört mevsimin belirgin olarak yaşanmasına sebep olur. Doğu batı noktaları arasındaki (45-26=19) 19° ‘lik meridyen farkı, (19×4=76) , 76’ dakikalık yerel saat farkının oluşmasına sebep olur.
Türkiye’nin Özel Konumu

Özel Konum; Dünya üzerindeki herhangi bir yerin kıtalara, denizlere, dağ sıralarına, komşu ülkelere, önemli ulaşım hatlarına, önemli yer altı ve yer üstü kaynaklarına ve siyasi bloklara göre bulunduğu yerin açıklanmasıdır.

Türkiye’nin toprakları eski dünya karaları olan Asya ve Avrupa kıtaları üzerinde bulunur. Önemli ticaret yolları üzerinden geçer. Üç tarafı denizlerle çevrili olduğundan yarımada özelliği taşır. Ortalama yüksekliği fazla olup (1130 m), yükseklik batıdan doğuya artar. Yakın jeolojik zamanda oluştuğundan kırıklı arazisi fazladır. Bu sebeple (tektonik) depremler sık görülür. Maden çeşitleri fazladır. Ortadoğu ve Asya petrollerine yakınlığı, İstanbul ve Çanakkale Boğazlarına sahip olması jeopolitik önemini arttırmaktadır. Yurdumuzun yüzölçümü 814.578 km², kara ve deniz sınırlarının toplam uzunluğu yaklaşık 11.000 km’dir.
meb.gov.tr

Comments are closed.