1299`da Bilecik fethedilince Türkiye Selçuklu Sultanı Osman Gazi`ye bazı beylik alametleri göndermişti.Bu alametler Osmanlıların bağımsız bir devlet olduğunu ifade eden gelişmeler olduğu için, 1299 yılı Osmanlı Devleti`nin kuruluş yılı olarak kabul edilir.
Osman Gazi ilk başta Anadolu Selçuklularına ve Moğollara(İlhanlı) bağlı olarak hareket etti.Moğollara vergi ödedi. 1308`de Anadolu Selçuklu Devleti resmen ortadan kalkınca tam bağımsız oldu.
Osman Gazi,etrafındaki diğer güçlü Türk Beylikleri ile mücadele edip;hem zayıflayıp,hem de kardeş kanı dökmektense Hristıyan Bizans istikame tinde ilerlemeyi kendine uygun gördü.Böylece hem kolayca ilerleyip,genişleyip güçlenecek;hem de Cihat gerçekleşmiş olacaktı.İşte bu siyasi tercih Osmanlıların kısa sürede güçlenmesini sağlamıştır.
Bu politikalar sonucunda Köprühisar ve Yenişehir alındı.İlk başlarda Osmanlıları bir rakip olarak görmeyen Bizans,Türk ilerleyişini durdurmak için harekete geçti.1302`de Gemlik yakınlarında Koyunhisar denilen yerde yapılan savaşta Osmanlılar ilk defa düzenli Bizans ordusu ile karşılaştı.Ve yenilgiye uğrattı.Bu zafer ile Sakarya boyunda Geyve,Akyazı,Hendek,Sultanönü ile Bilecik,Mudanya ve İnegöl ele geçirilerek Bursa çembere alındı.1324`te oğlu Orhan Gazi`yi taht`a geçirdi.1326`da Bursa`nın fethi sırasında öldü.
Osman Gazi,Osmanlıların aşiret görünümünden Beyliğe dönüşmesinde büyük rol oynamış;Osmanlı Devleti`nin temellerini atmıştır.Devamlı Bizans`a fetihler düzenlemiş;İlk başkent Söğüt iken,sonradan Bilecik olmuş,ayrıca fetih bölgelerine yakın geçici başkentler de kurulmuştur.
Osmanlılarda ilk parayı Osman Gazi basmıştır.Ancak bu para Anadolu Selçuklu Sultanlığı adına basılmıştır.
Osman Gazi ile birlikte,ta Orta Asya`dan gelen hükümdarlık anlayışına bir değişiklik getirilmiş;Hükümdarlık Hanedan üyelerinin hakkı yerine hükümdar ailesinin hakkıdır kuralı uygulanmaya başlamıştır.