Çevremize baktığımızda gördüklerimizi ikiye ayırabiliriz. Bunlardan biri doğada kendiliğinden olan, oluşumunda insanların etkisi olmayan unsurlar, diğeri ise insanlar tarafından yapılan dağadaki varlıklar kullanılarak meydana getirilen unsurlardır. Bu iki unsurdan biri doğal unsurlar, diğeri beşeri unsurlardır.
Çevremizde bulunan doğal unsurlar; dağalr, denizler, toprak, göller, akarsular, vadiler, ovalar, adalar, körfezler, platolar vb.leridir. Bunlar doğada hep vardı ve insanlar tarafından yapılmamıştır.
Çevremizde bulunan doğal unsurladan bazılarını şu şekilde tanımlayabiliriz.
Deniz: Yer kabuğunun çukur yerlerini kaplayan,birbiriyle bağlantısı olan büyüksu kütleleridir.
Akarsu: Yer üstünde yada yer altında belirli bir yatak içinde, eğim boyunca sürekli veya zaman zaman akan sudur.
Dağ: Çevresine göre daha yüksek olan ve geniş alan kaplayan yeryüxü şekilleridir.
Ova: Çevresine göre çujkurda kalmış, eğimi az ,geniş düzlüklerdir.
Ada: Deniz ya da göl suları ile çevrilmiş kara parçalarıdır.
Çevremizde bulunan beşeri unsurlar; binalar, köprüler, siteler, yollar, kaleler, oyun alanları, hava alanları, demir yolları gibi insanların yaşamlarını kolaylaştırmak ve doğadan verimli bir şekilde yararlanmak için yapılanlardır.
İnsanlar beşeri unsurları meydana getirirken doğal unsurlara zarar verebilirler. Beşeri unsurları oluştururken çok dikkatli olmalı doğal unsurları mümkün olduğu kadar korumalıyız.
Doğal ve beşeri unsurlar bizim yaşadığımız çevremizi oluşturur. İnsanların ve diğer canlıların yaşamlarını sürdürebilmeleri doğal çevreye bağlıdır. Bunun için doğal çevreye zarar vermemeliyiz. Doğal kaynakları bilinçli kullamalıyız. Doğal dengenin bozulmamasını sağlamalıyız.
Kaynak:gurisima