Sosyal Bilgiler 4.Sınıf Alışverişte Kuralları Konu Özeti
İhtiyacımız dışında gereksiz alışveriş yapmamız, bizim zarar görmemize neden olur. Alışveriş yaparken bilinçli olmalıyız. Alışverişe çıkmadan önce alışveriş listesi hazırlamalıyız. İhtiyacımız olan şeyleri ve alacağımız miktarları belirtmeliyiz. Böylece gereksiz şeyler almaktan veya fazla fazla almaktan kurtulur fazlada zaman harcamış olmayız.
Alışveriş yaparken alacağımız ürünü mutlaka iyice incelemeli, kalitesini ve fiyatını kontrol etmeli, aynı ürünü farklı alışveriş yerlerinde araştırmalıyız. Aldığımız ürünlerin mutlaka fiş yada faturasınıda almalıyız.
Alışveriş yaparken temizlik kurallarına uyan kaliteli ve ucuz satan yerlerden alışveriş yapmalıyız.
Alışveriş yaparken, satın alacağımız ürünlerin ambalajlarında bulunan tanıtım etiketini incelemeliyiz. Ürünün üretim ve son kullanım tarihine bakmalıyız. Taze ve sağlıklı ürünleri almaya özen göstermeliyiz.
Satın alacağımız ürünlerde TSE ( Türk Standartları Enstitüsü) damgasını mutlaka aramalıyız. Çünkü; Türk Standartları Enstitüsü her türlü ürünün standardını belirlemek, bu standartlara uygunluğunu izlemekle görevli bir kurumdur.TSE damgası, ürünlerin üretim aşaması için gerekli olan kuralları yerine getirildiğinin garantisidir.
14 Ekim Dünya Standartlar Günü olarak kutlanır. Türkiyede Dünya Standartlar birliğinin bir üyesidir. Tüketicilerin haklarını korumakla görevlidir.
Dayanıklı tüketim mallarını satın alırken garanti belgesini, kullanma kılavuzunu ve faturasını almayı unutmamalıyız. Garanti belgesi satın alınan bir malın arızalı çıkması durumunda ürünün ücretsiz olarak tamir edilmesini veya gerekli görülmesi halinde değiştirilmesini sağlayan bir belgedir. Kullanma kılavuzu ürünün özellikleri ve hangi kurallara göre kullanılması gerektiğini açıklayan bir belgedir. Fatura ise ürünün nereden satın alındığını gösteren ve ürünün vergisinin ödenmesini sağlayan bir belgedir.
Tüketici olarak bir takım haklarımız vardır. bu haklarımız anayasada güvence altına alınmıştır.
Aldığımız ürün hatalı çıkarsa alışveriş fişini ya da faturası ile birlikte ürünü aldığımız mağazaya götürmeliyiz. Hatalı ürünü değiştirmelerini sağlamalıyız. Eğer satıcı firma ürünün hatasını kabul etmeyim gerekli değişimi sağlamasa, kanuni haklarımızı kullanmaya başlamalıyız. Sorunumuzu ALO 175 Tüketici hattını arayarak ya da www.sanayi.gov.tr internet adresine şikayetimizi bildirebiliriz. Ayrıca illerde, il tüketici sorunları hakem heyetine, ilçelerde ise ilçe tüketiçi sorunları hakem heyetine baş vurarak haklarımızı arayabiliriz.
Kaynak: İbrahim GÜR
YA SİZE NE KADAR TEŞEKKÜR ETSEM AZ SİZİN GELİP ELİNİZİ ÖPECEMMM????????????????????????????????????