Sizlerle bir tecrünemi paylaşacağım eğitimde seviye sınıfları.Bildiğiniz gibi bazı okullarda seviye sınıfları yapılır eğitim açısından doğru ya da yanlışlığı tartışma konusu.Bizde bu konuda bir tecrübemiz oldu.Bu sene başı 7.sınıflarda ufak bir kaç sınıflar arası transferlerle seviye sınıfı oluşturduk.
Sonuçlar
1. Öğrenciler biz en iyisiyiz biz mükemmeliz havasına gidiler.
2. Sınıfta liderlik konusunda sorunlar yaşandı.
3. Hepsi belirli bir seviyenin üzerinde öğrenciler olduğu için arkadaşlık kavramı konusunda bir takım sorunlar yaşandı.Bir birlerinine küsmeler, dışlamalar, değişen arkadaşlık ilişkileri, entrikalar vb…
4.En önemlisi disiplin sorunları.Sınıftan beklemediğimiz davranış bozuklukları baş gösterdi.Örneğin sınıfın bilgisayarını yere düşürüp parçalamaları gibi.Uyanık olmalarında dolayı olayın faalini geç öğrenme ve olaydan geç haberdar olma gibi.
5.Rekabetin hat safhada olduğu sınıflarda başarılı olmasına rağmen pasif konuma düşme durumları meydana geldi.Örneğin bşarılı fakat sessiz bir kız öğrencimiz vardı aile sorunlarıda bulunan bu kızımız 6.sınıfta etkin iken şimdi sınıfın o yırtıcı havasında pasif konuma düştü.
6.Öyer sınıf iyi organize edilmez, yöneltilmez ve disiplin konusunda başarısızlık konusunda bazı yetersizlikler olduğunda çok büyük sorunlar çıkması içten bile değil.
7.Bu tarz sınıfların sorunları bile daha büyük oluyor ve çözümü için daha fazla çaba sarf etmemiz gerekiyor.
8.Sınıfta söz hakkı verme konusunda bile sıkıntılar yaşanıyor.” Öğretmenim bana söz hakkı vermiyorsunuz, hep ona veriyorsunuz ” gibi.Hatta komik bile gelebilir bu durum öğrenci velilerine kadar gidebiliyor.
Peki hiç mi yararı yok?
Olmazmı tabi ki de yararı çok bilhassa eğitim konusunda.
Sonuç olarak lise düzeyindeki öğrenciler açısından seviye sınıfları gayet yararlı iken ilköğretim seviyesindeki öğrenciler açısından bazı sakıncaları olabiliyor.Uygulanmaz mı uygulanabilir fakat bazı tebbirlerin baştan alınması gerekiyor, rehberlik faaliyetin iyi yapılması gerekiyor ayrı bir ilgi alaka da bonusu