İnkılap Tarihi Atatürk İlkeleri

Sağlık alanında yapılan inkılaplar

***2 Mart 1920’de Sağlık Bakanlığı kuruldu.

***Sivas,Erzurum,Trabzon,İstanbul,Ankara gibi illere örnek(numune) hastaneler açılmıştır.

***Sağlık personeli yetiştirmek için sağlık meslek liseleri,yüksekokullar açılmıştır.

***Bulaşıcı hastalıklarla mücadele etmek için  Ankara’da Hıfzıssıhha  Enstitüsü kurulmuştur. (Hıfzıssıhha kelimesi “sağlığın korunması” anlamına gelen bir sözcüktür Devlet, toplum sağlığı için 1928 de “Refik Saydam Hıfzıssıhha Müessesesi” ni kurmuştur.)

images
sağlık alanında yapılan inkılaplar

 Hıfzıssıhha enstitüsünde 1932’de serum üretilerek serum ithalatını durdurulmuştur. 1934’de ülkeye yetecek kadar çiçek aşısı üretilmiş,1937’de de kuduz aşısını üretilmeye başlanmıştır.

*** Sağlık kurumlarının hizmet verecek şekle getirilmesi ile koruyucu hizmet ve salgın hastalıklar mücadele sonunda sıtma trahom frengi gibi hastalıklar için yeni kurumlar kurulmuştur.

*** Cumhuriyetin ilk yıllarında tüm dünya da olduğu gibi bizde de bulaşıcı hastalık olan verem yüzünden bir çok kişi yaşamını yitirmekteydi. Bu nedenle  1923’te Behçet Uz’un çabasıyla İzmir Veremle Mücadele Cemiyeti kuruldu, 1924’te İstanbul’da Sanatoryum (veremli hastaların tedavi edildiği kuruluş) açıldı, 1925’te Veremle Savaş için ilk Dispanser açıldı, 1930’da Umumi Hıfzısıhha Kanunu ile veremli hastaların ihbar edilmesi sağlandı.

*** Cumhuriyetin ilk yıllarında daha çok koruyucu hekimlik uygulamasına yer verilmiştir.

***Osmanlı döneminde kurulan Hilal-i Ahmer Cemiyeti 1935’te Türk Kızılayı  adıyla çalışmalarına devam etmeye başlamıştır.

sağlık alanında yapılan inkılaplar

One thought on “SAĞLIK ALANINDA YAPILAN YENİLİKLER”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir