Problem Çözmenin Aşamaları
Davranış bozukluğu yaşayan ve genelde sorunlu olan öğrencilere karşı eğitimcilerin alması gereken önlemler vardır. Öncelikle var olan problemleri teşhir etme ve neticeye gitmek için basamakları peş peşe işlerliğe sokmak önemli bir başlangıçtır. Genelde sorun değil, çözüm getirenleri hepimiz severiz. Biz de burada sorunun giderilmesi için öncelikle çözümün bir parçası olmaya çalışacağız; yoksa sorunun bir parçası da bizler oluruz. Güler yüzlü, sevgi ve şefkat dolu akıllı yaklaşımlarla problemler rahatlıkla aşılır. Problemleri rahat çözebilmek için de problemin ana kaynağını tam olarak tanımla-malıyız. Çözümde birbirimize destek olmalıyız. Sonuçları birlikte değerlendirmeyi yapabilmeliyiz. Ayrıca şunları da önemsemeliyiz;
– Olguları bilin ve analiz edin. Çözüm bekleyen problemle ilgili kesin olgular öğrenilir. Burada kılçık çizelge kullanmakta fayda var. Problemin sebeplerinden olabilir.
– Temel noktayı tespit edin. Problemin temel nedeni bulunur.
– Düşünceleri oluşturun, geliştirin ve hayata geçirin. Problemi çözmek için en etkili yol bulunur. Düşünceler daha ayrıntılı ve incelikli hale getirilerek pratik bir tasarıma uyacak şekilde geliştirilir. Bulunan çözüm uygulamaya konur.
– Sonucu kontrol edin. Yeterli değilse, birinci aşamaya dönülür.