DÖNÜŞÜMCÜ LİDERLİK :
v Dönüşümcü liderlik kavramı, ilk olarak 1978 yılında siyaset bilimci James MacGregor Burns tarafından etkileşimci liderlik kavramı ile birlikte kullanılmıştır. Daha önceki 20 yılın “İşe Yönelik Liderlik” olarak nitelendirilen liderliğine bir tepki olarak ortaya atılmıştır.
v Bir kişinin dönüşümcü lider olabilmesi için, öncelikle izleyicilerinin olması ve bunların lidere olan ilgi ve etkilenme düzeylerinin giderek artış göstermesi gerekir.
v Dönüşümcü liderler, örgütlerin amaçlarına ulaşabilmesi için, gerekli örgütsel koşulları hazırlayarak, değişimleri fırsata dönüştürürler.
v Dönüşümcü liderlik anlayışına göre; lider izleyicilerin ihtiyaçlarını, inançlarını ve değer yargılarını değiştiren, organizasyonları değişim ve yenilenmeyi gerçekleştirerek üstün performansa ulaştıran kişidir.
v Dönüşümcü ya da değişimci liderler, kendilerine bağımlı astlar yaratmak değil, bağımsız, eleştirisel düşünebilen ve böylece işletmeye önemli katkıları olabilecek, yenilikçi astlar yaratmayı hedeflemektedirler. Riskleri göze alabilir, hata yapmaktan korkmazlar. Hataların kendileri için bir gelişme fırsatı olduğunun farkındadırlar. Özetle dönüşümcü liderler reformcu, değişimci ve yenilikçi bir kimliğe sahiptirler.
v Literatürde dönüşümcü liderliğin boyutları yukarıda da görüldüğü üzere farklı biçimlerde sıralanmıştır. Bu boyutlar genel olarak şu şekilde kabul edilir;
- İdealleştirilmiş Etki
- Telkinle Güdüleme
- Entelektüel Uyarım
- Bireyselleştirilmiş Etki
v Dönüşümcü liderliğin özellikleri;
- Ortak vizyon oluşturma ve paylaşma
- Zihinsel uyarım ve yaratıcılık
- Karizmatik etkiye sahip olma
- Etkili iletişim ve yüksek motivasyon becerisi
- Değişimin temsilcisi olma
- Duygusal dayanıklılık, cesur olma, risk alma
- Güçlendirme (yetkilendirme)
- Esnek yönetim anlayışı
- Güvenilirlik ve öz güven sahibi olma
- Ekip çalışmasına önem verme
- Yaşam boyu öğrenme
- Mizah anlayışı