Okul ile Ailenin Uyumu
Okuma çağına gelen bir çocuğun velisi olmak oldukça önemli ve zor bir görevdir. Çocuğun zihinsel, sosyal, duygusal ve fiziksel gelişimi açısından uygun bir okul tercih etmek ailenin önemli bir görevidir. Okul ile ailenin uyumu başarıyı artırır. Öğrenci okuldan aldıklarını eve, evden aldıklarını okula taşıyan bir aynadır. Okul ile aile çok iyi geçinen ve yardımlaşan ve birbirlerinden ayrılmayan iki uyumlu komşu olmalıdır. Bu komşuluk bir seneye özgü değil, uzun yıllar dost kalabilecek özellikler taşımalıdır. Okul ile aile, şefkatli ve akıllı bir baba gibi, ikisi de çocuğun en güzel bir şekilde yetişmesine ve topluma hayırlı bir insan olmasına hizmet etmeye mecburdur.
Aileler ve tüm veliler kendi adlarına kararlar verirlerken oldukça rahat ve kaygısızdırlar. Çocukları ve gelecekleri adına karar verirken ise, o denli kuşkucu ve yanlış davranışlar sergilerler; çünkü bu konuda yeterli bir bilgiye sahip değillerdir. Ailelerin kendileri ile eş değer özellikler taşıyan okulları tercih etmelerinde bilmeleri gerekenler vardır
– Düşüncenizdeki okulları belirleyin.
– Beklentilerinizi ve ihtiyaçlarınızı karşılayacak okullar listesini çıkarın.
– Görüşme randevusu alıp, yönetim felsefesini, eğitim ve öğretim tarzını inceleyip öğrenin.
– Veli olarak okulu yakından tanıyın.
– Okulu genel olarak gezerek, sağlık, ulaşım, yemek, güvenlik, temizlik ve ücret politikalarını detaylı şekilde öğrenin.
– Tercih edilen ders kitapları ve dergilerin seçiliş sebeplerini öğrenin.
– Uygulanacak metot ve yöntemlerin özelliklerini yakından tanıyın.
– Öğretimin dışında uygulanacak sosyal etkinlikleri ve eğitim ağırlıklı çalışmalar konusunda bilgi edinin.
– Sahip olduğunuz düşüncelerin okuldaki atmosferini gözlemleyin.
– Değer yargılarınızı ve önemsediklerinizi gündeme getirin.
Okul ile ailenin uyumunun başarıdaki etkilerini önemseyin.
Okulu sevdirecek davranışlarınızı çocuklardan esirgemeyin.
Tercih ettiğiniz okullarda çocuklarınızın okuyacaklarını unutmayın. Öğretmen tercihinde yönetimden yeterli bilgi edinin.
Veli olarak okuldaki aktivitelerin takipçisi olun.
Toplantılara katılın.
Sorumluluk alarak iş birliğinde çekimser davranmayın.
Tüm bilgiler ve beklentiler karşısında okulunuzla uyum içinde olun. Çocuklarınızın yanında okulunuzu ve öğretmenlerinizi alaya almayın, küçümsemeyin.