Öğretmen Yeterlikleri ve Performans Yönetim Süreci

Eğitimin temel bileşenleri merkezde öğrenci olmak üzere programlar, öğretmen ve okuldur. Yeni yaklaşımlar ve tüm alanlardaki hızlı gelişmeler, bu sistemi doğrudan veya dolaylı olarak etkilemektedir. Sistemin en güçlü değişkeni ise mutlak suretle öğretmendir. Çünkü yenilenen programı kullanacak, yeni yaklaşımları ve içinde yaşadığı toplumu yorumlayarak öğrencileriyle en uygun biçimde paylaşacak olan öğretmendir.

Öğrencilerimizi, bu bilinç ve bilimsel birikimle yetiştirmenin önemi nedeniyle Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürlüğünce Öğretmen Yeterlikleri ve Okul Temelli Mesleki Gelişim (OTMG) çalışması yürütülmektedir.

Temel Eğitime Destek Projesinin (TEDP) “Öğretmen Eğitimi” bileşeni kapsamında Öğretmenlik Mesleği Genel Yeterliklerine öncelik verilmiştir. Öğretmen Yeterliklerinin belirlenmesinde, tüm öğretmenlerde bulunması gereken bilgi beceri ve tutum özelliklerini içeren Genel Yeterliklerin 17 Nisan 2006 tarihinde yürürlüğe girmesinin ardından, Türkçe, İngilizce, Fen ve Teknoloji, Bilişim Teknolojileri, Okul Öncesi, Görsel Sanatlar, Matematik, Sınıf Öğretmenliği, Sosyal Bilgiler, Müzik, Beden Eğitimi, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Teknoloji Tasarım ve Özel Eğitim (Görme Engelliler-İşitme Engelliler-Zihinsel Engelliler) olmak üzere ilköğretim kademesi öğretmenlerine özgü Özel Alan Yeterlikleri hazırlanmış 25 Ağustos 2008 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Öğretmen Yeterliklerinin belirlenmesinde katılımcı bir anlayış benimsenmiş ve araştırma sürecinde 4943 öğretmen, Eğitim Fakülteleri son sınıfında okuyan 863 öğrenci, 590 öğretim görevlisi, 90 sivil toplum kuruluşu üyesi, 257 eğitim sendikası üyesi olmak üzere, toplam 6743 kişinin görüş ve önerileri alınmıştır. Ayrıca oluşturulan yeterlikler öğretmen yetiştiren yüksek öğretim kurumuna iletilmiş bunlardan 25 eğitim kurumu öneride bulunarak görüş bildirmiş 24 eğitim kurumu ise herhangi bir öneride bulunmadan uygun bulduklarını bildirmişlerdir.

Ortaöğretim öğretmenlerine yönelik Özel Alan Yeterlikleri ile yeterliklere dayalı Performans Yönetim Sürecinin belirlenmesine yönelik çalışmalara ise Orta Öğretim Projesi kapsamında başlanmıştır. Ayrıca; öğretmenlerin bu yeterlikler çerçevesinde mesleki gelişimlerini ne şekilde sağlayacaklarına yönelik Okul Temelli Mesleki Gelişim modelinin revizyonuna ilişkin çalışmalar ise sürdürülmektedir.

Ortaöğretim öğretmenlerinin yeterlik belirleme çalışmalarında öncelik, Türk Dili ve Edebiyatı, İngilizce, Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Tarih, Coğrafya ve Felsefe olmak üzere dokuz alana verilmiştir. Çalışmalar Üniversitelerin ilgili alanlarında görevli 24 danışman ile bu danışmanlarla eşgüdümlü olarak görev yapan, 24 alan öğretmeni tarafından yürütülmektedir. Ayrıca çalışmalara TTK Başkanlığından program uzmanları, Teftiş Kurulu Başkanlığından Bakanlık Müfettişleri, Eğitim Araştırma ve Geliştirme Dairesi Başkanlığından bir uzman, Personel Genel Müdürlüğünden bir uzman, Ortaöğretim Genel Müdürlüğünden bir Şube Müdürü ve Genel Müdürlüğümüz bünyesinde oluşturulan Öğretmen Yeterlikleri Merkez Planlama ve Araştırma Grubu destek vermektedir.

Öğretmen Yeterliklerinin; öğretmenlerin kişisel ve mesleki gelişimlerinde, öğretmen yetiştirme politikalarının belirlenmesinde, öğretmen seçiminde, öğretmenlerin hizmet içi eğitimlerinde, öğretmen yetiştiren yüksek öğretim kurumlarının hizmet öncesi öğretim programlarının hazırlanmasında, öğretmenlerin iş başarımlarının ve performanslarının değerlendirilmesinde, kullanılması beklenmektedir.

Bu nedenle; katılımcı bir anlayış ve bilimsel süreçler çerçevesinde hazırlanan Öğretmen Yeterliklerinin, sürekli geliştirilmesi ve güncellenmesi gerekmektedir. Bu bağlamda eğitim ve öğretimin tüm paydaşlarının görüş ve önerileri çalışmaların sağlıklı yürütülmesi açısından oldukça önemlidir.

Gelişmeler ve süreç, otmg.meb.gov.tr adresinden takip edilebileceği gibi, paydaş görüş ve önerileri için otmg@meb.gov.tr iletişim adresinin kullanılabileceğini bilgilerinize sunarız.

ÖĞRETMEN YETİŞTİRME ve EĞİTİMİ
GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir