Ödülün Yararları
Ödül kavramı yaşadığımız toplumda bir nevi unutulmuş desek mübalağa olmaz Genelde anne ve babalar çocuklarını yönlendirirken hep olumsuzluklarla tehdit eder ve korkuturlar. Koşma düşersin, oynama kayarsın, eline batar, elini keser, kırarsın, kirletme, yırtma, çizme, karıştırma vb… Bütün bu olumsuz cümleler tatlı yönlendirici cümlelerle tanımlanabilir. Çocuk yalnız para, hediye değil tatlı cümlelerle, öpücüklerle, yönlendirmelerle ödüllendirilebilir. Yolda yürüme araba çarpar. Tehdidini, Kaldırımda yürürsen güvende olursun. dua ve yönlendirmesiyle söylediğinizde çocuğu motive edebilirsiniz.
Ödül, çocuğun dünyasında önemli bir yer tutar. Dersini, ödevini yapan, sınavlarda iyi netice alan düzenli öğrencilerin, sinemaya, tiyatroya, dondurmacıya, lokantaya, pikniğe, vb. ilgi duyduğu alanlara alışkanlık halinde götürerek motive etmek, ciddiye alınması önemli bir olaydır.
Ödüllerin kesinlik belirtmesi önemlidir. Örneğin bu hafta sonu Galatasaray-Fenerbahçe maçına mı gidelim yoksa Belgrat Ormanları’na pikniğe mi gidelim diye ödüller somutlaştırılmalı ve kesinleştirilmelidir. Ödülleri kazanan öğrencilere alternatif ödüller kazanabilmek için değişik öneriler de getirmelidir. Yalnız çocuğun başarısında veya iyi motive edilmesinde, ödülün rolünü iyi seçebilmeliyiz.
Ödüller tutarlı, eşdeğer ve seviyeye uygun olmalıdır. Ödüllerle iyi netice alınır. Mukaddes kitabımız Kur’ân-ı Kerim’de de bu anlamda ifadeler bulunmakta, hatta rahmet ayetleri ceza ayetlerinden sayı olarak daha fazla bulunmaktadır. Bu da bize gösteriyor ki eğitimde ödül önemli bir yer tut-maktadır. Özetlemek gerekirse ödül
– Küskünlüğü giderir, birlik ve beraberliği pekiştirir.
– Öğretmenleri ve okulu sevdirir.
– Çocukları daha olumlu ve olgun kılar, özgüveni artırır.
– Başarılarını daha ileri götürmede motive edicidir.
– Çocukları yeni ödüllere aday yapar, sorumluluk duygusunu geliştirir.
– Bilinmeyen sorunların gün yüzüne çıkmasına yardımcı olurlar.