Okuma basılı mesajları duyu organlarıyla algılayıp, bunları yorumlama ve anlamlandırma amacıyla, zihnimizin duyu organlarıyla birlikte yaptığı bir etkinliktir. Fertleri, gerçek anlamda okuyan toplumlar, ileri ve medeni toplum olurlar. Bilgi çağı denilen çağa uyum sağlamada şansları artar. Unutmayalım ki bilgilerimizin % 80’ini okuyarak elde ederiz, insan zihni, bir intiba deposudur. Bu depo, eğitim, öğretim, okuma, gözlem, düşünme ve hayal kurmakla elde ettiğimiz malzemeyle doludur. Boş çuval dik durmaz demiş atalarımız. Okur; bilgi dağarcığını zenginleştirmek, düşünce ufkunu genişletmek, genel kültürünü artırmak için okur. Anlama gücünü ve düşünceyi geliştirmek için okur. Ayrıca kişi mesleğiyle ilgili çalışmalarda ve gelişmelerde bulunmak için okur. Türkçeyi daha iyi konuşmak ve kullanmak için okur. En önemlisi ise Bilenlerle bilmeyenler bir olur mu hiç hakikatinin önemini kavrayarak okur. Tüm bu özelliklerin yanında ayrıca şu sebeplerden dolayı da kitaplar okunur
– Gelenek ya da alışkanlığın zorlaması.
– Görev duygusu.
– Güncel olayları anlamak.
– Anlık doyum ve zevk almak.
– Zaman doldurmak, boş zamanları değerlendirmek.
– Günlük yaşantının pratiklerini karşılamak.
– Profesyonel ya da mesleki ilgileri sürdürmek ve ilerletmek.
– Daha çok hobi türünden uğraşlar.
– ihtiyaç ve istekleri karşılamak.
– Entelektüel ihtiyaçlar.
– Kişisel özelliğini geliştirmek ve ilerletmek.
– Dini ihtiyaçlarda doyuma ulaşmak.
– Ferdi ve sosyal istekleri karşılamak.
Yitirdiğimiz değerleri ve sevinçleri, bitirdiğimiz umutları, dağıttığımız uyumu, vefayı ve dostluğu yeniden kazanmak istiyor isek okumalıyız. Okumak, insanın insan olduğunu hatırlatır, insanı yalnızlıktan kurtarır. Soylu duygularla dolup taşmak isteyenler okumayı önemsemelidirler.
içimizdeki ve dışımızdaki meçhul âlemi anlamak, ışıklı ve ölçülü düşüncelerle kurtuluşa ulaşmak isteyenler okumalıdır. Okudukça düşünen, düşün-dükçe aydınlığa kavuşan ve uyanan fertlere her zaman ihtiyaç vardır. Aklımızı ve yüreğimizi bilginin gerçekleri ile yeni umutlara ve yeni ufuklara ulaştırmak için okumalıyız. Unutmayalım ki okuyanlar, gönül bahçesini sürekli çiçekli kılan, yürek bohçasını güzelliklerle dolduran ay yüzlü insanlardır. Hangi amaçla olursa olsun okumak insanca gerçekleştirilen faziletli bir fiildir.