İslam tarihine ve Türk İslam Tarihine müneccim geleneği İran tarihinden gelmektedir.İran kültüründe sarayda mutlaka müneccim bulunurdu.Müneccim çalışmalarda bulunurdu ve gelecek yıl içinde uğurlu uğursuz günleri belirlerdi yapığı çalışmayı pdişaha sunardı.Padişah yaptıı iş ve işlemleri meneccimin çalışmasına göre şekillendirirdi.

İslam tarihinede sarayda meneccim bulundurma geleneği İranlardan geldiği düşünülmektedir.Osmanlı devletinde padişahlar astronomiye büyük önem verirdi.Hatta III Murat kıyamete kafayı takmıştı.Yakın komşularda dahil olmak üzere alanında en iyi astronomları İstanbul’a topladı.büyük bir rasathane kurud.Fakat bu rasathane yeniçeriler tarafından Allah’ın sırlarının öğrenilmesi küfür olduğu düşüncesi ile yıkıldı.

Osmanlı’da kıyamet kapacağı düşüncesi ile zaman zaman gerekli önlemler alındı. Hazine dolduruldu.Risaleler yazıldı. Hatta veba salgını kıyamet elameti olarak yorumlandı.Sultan Murad gicri 1000 yılda kıyamet kapacağı yada kötü olayların meydana gelceği korkusu yaşamaktadır.Bunun için hicri 1000 yılında eyaletlerde gerçekleşen tüm olayların kayıt edilmesini istedi.

Arap dünyasında da buna benzer olaylar meydana gelmiştir.

Kaynak: Kuruluş ve İmparatorluk Sürecinde Osmanlı Halil İNALCIK

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir