Kitapİçerik türleri

Başlatan Sosyal Bilgiler1, Ocak 16, 2009, 12:13:03 ÖÖ

« önceki - sonraki »

Sosyal Bilgiler1

ÝÇERÝK TÜRLERÝ
Konu alanı oluştururken insanın çevredeki nesne, durum veya olaylar üzerinde yaptığı deneysel ve zihinsel etkinlikler; ad verme, birleştirme, kesişimler oluşturma, sıralama ve nedeni bulma biçiminde adlandırılabilir. Mayer, içeriğin; karşılaştırma, sınıflama, liste, genelleme ve neden-sonuç gibi bazı genel yapılarda organize edildiğini belirtmektedir.

Olgular:İçerik türlerinden birini göstermektedir. Olanın-bitenin düşünülmüş olanın adlandırılması sonucunda ortaya çıkan bilgi anlamında kullanılır. Herkes tarafından aynı biçimde öğrenilmesi ve kullanılması gerekir. Olgu türündeki bilgilerin oldukları gibi öğrenilmesi zorunludur. Bu tür bilgi tek bir nesneye, durma, olaya, yere, sembole ait bilgidir.

Kavramlar: Kavramlar ortak özellikleri paylaşan ve aynı isimle tanımlanan semboller, olaylar ve nesneler grubudur. Kavramlar, insanların nesneleri, durumları ayırt edici özelliklerine göre hiyerarşik olarak sınıflamaları sonucu oluşmuştur.
Martorella mikro strateji ile öğretilmek üzere seçilmiş kavramların öncelikle kavram analizlerinin yapılmasını önerir. Bu analizde kavramla ilgili; kavramın tanımı, şeması, ayırt edici özellikleri, ayırt edici olmayan özellikleri, örnekleri ve örnek olmayanları bulunmalıdır.

Ýlkeler: Olgu ve olaylara neden-sonuç ilişkisi içinde açıklama getiren bilgilerdir. Bir disiplindeki kavramlar arasında ki ilişkileri tanımlar ve genellemedirler.
Neden-sonuç ilişkisi bildiren ilkeler, "eğer.....öyleyse" formundaki önermelerdir.İlişki bildiren ilkeler bir olay veya durumdaki artışla başka bir olay veya durumdaki artış ya da azalışa bakılarak yordanan ilişkiyi vurgular. Olasılık bildiren ilkeler olacak olan olay veya durumdaki olasılığı kapsar. Aksiyomatik ilkeler, evrensel olarak kabul edilmiş doğrulardır. En geniş ilke kategorisini oluşturur. Esaslar, kanunlar ve kurallar bu kapsamda sayılabilir.
Ýşlemler: Bir amacı gerçekleştirmek için, bir sorunu çözmek için yâda bir ürün elde etmek için düzenlenmiş sıraya, adımlara işlem denmekte ve işlemler ilkelerden çıkarılmaktadır.İşlemler, bir ürünü elde etmek için veya bir sorunu çözmek için uyulması gereken basamaklardan, sıralardan, kararlardan ve alt dallardan oluşabilir.
.