Soru sormayı öğrenme

Başlatan Sosyal Bilgiler1, Ocak 30, 2009, 01:49:52 ÖÖ

« önceki - sonraki »

Sosyal Bilgiler1

SORU SORMAYI ÖÐREN
Ömrümüz soru sormakla ve sorulara cevap vermekle geçer.
Örneğin iki arkadaş birbirine rastladığında aralarında sorulu cevaplı söyle bir konuşma geçebilir:
- Nasılsın, iyi misin ?
- Allah'a şükür iyiyim, Sen nasılsın? Hasan'dan ne haber, iş buldu mu?
- Ben de iyiyim.
- Biliyorsun Hasan bir aydır bizde kalıyor ve iş arıyor.İş için dostlara tembihte bulunduk... Bulunan işleri beğenmiyor, beğeneceği iş de aslanın ağzında. Sen yardımcı olabilirsin?
- Ben de sorup soruşturayım ve tez zamanda Hasan'a bir iş bulalım. Ne demişler "Ýşsiz insanın kafası şeytanın çalışma odasıdır".İyi-kötü demeden, Hasan'ın hemen işe girmesinde hayır vardır.
Bu ve daha başka sorulu cevaplı konuşmalar her yerde olur. Seminer, sempozyum, kurs ve öğretim amacıyla yapılan çeşitli toplantılarda da soru ve cevap çok geçer.

- Adres sorulur.
- Tanışmak için soru sorulur.
- Herhangi bir konuda bilgi almak için soru sorulur.
Konuşma ya da öğretim sırasında anlaşılmayan kısımlar hakkında veya daha geniş bilgi için soru sorulur. Özellikle iş tariflerinde çok soru sorulur.
- Hasta sorulur, hal-hatır sorulur.
Ancak tecrübelerden anlaşıldığına göre, soru sormak nazik bir mesele-dir.İmtihan eder gibi, tartar gibi, kişi dikkatle çalışırken, biri ile konuşurken, hızla bir yerden başka bir yere giderken, yersiz ve ilgisiz soru sorulursa olumlu sonuç alınmaz. Soru soran hakkında iyi kanaat hasıl olmaz.
Sorunun; niçin sorulacağı, kime sorulacağı, nerede sorulacağı, ne zaman sorulacağı hesaba katılarak; zihin ya da kâğıt üzerinde bir hazırlık yapılırsa; soruyu sormadan önce de:
   Müsaade eder misin?
   Yardımınıza ihtiyacım oldu.
   Bilginize ihtiyacım var.
gibi sözlerle giriş yapılırsa, olumlu sonuç alınır. Ancak, soru, yapılmakta olan işle ilgili ise beklemeden cevap almanın yolu aranmalıdır.
Merak insana has bir nitelik olduğundan hızlı öğrenme çağında ki 4-5 yaşındaki çocuklar devamlı sorar ve öğrenir. Yetişkinler de, kendine uygun konularda kendi kendine neden? niçin? diye sorup cevabını kitaplardan ya da bilenlerden alırsa verimi arttırır.
.

PeRi

fORUMDA PAYLAŞIMDA BULUNMAKİÇÝN
1. http://www.sosyalbilgiler.org/forum/indir linke tıklayıp dosyanızı yükledikten sonra  size verilen linki kopyayıp yapıştırabilirsiniz.
2.http://www.sosyalbilgiler.org/forum/index.php?action=downloads bu linkten uygun bölüme dosyanızı yükleyebilirsiniz.
3. Yada yeni konu açıp ek özellikler kısmına tıklayıp dosyanızı yükleyebilirsiniz.


!!! Okuyorsun, eğleniyorsun, öğreniyorsun. Paylaş ki başkaları da okusun, eğlensin, öğrensin !!!