TÜRKÝYEDE ÇOK PARTÝLÝ SÝSTEME GEÇÝLMESÝ

Başlatan Sosyal Bilgiler1, Ekim 20, 2008, 09:23:59 ÖS

« önceki - sonraki »

Sosyal Bilgiler1

TÜRKÝYEDE ÇOK PARTÝLÝ SÝSTEME GEÇÝLMESÝ
   Son olarak 1930'daki denemede de başarısız olunan çok partili hayata geçme girişimleri II.Dünya savaşından sonrada devam etmiştir.Türkiye'nin uluslar arası alanda saygınlığının artması ve II.Dünya Savaşından sonra kurulan Birleşmiş Milletler teşkilatında faaliyette bulunabilmesi için de çok parlamenter sisteme ihtiyaç vardı.Bu nedenleİsmetİnönü'nün izniyle 1946'da Demokrat Parti kurulmuştur.
   II.Dünya savaşı sırasında ve savaşın bitmesinden sonraki dönemde Cumhuriyet Halk partisinin çalışmalarına karşı muhalefet eden Cumhuriyet Halk partisi milletvekilleri Celal Bayar,Adnan Menderes Fuat Köprülü ve Refik Koraltan Cumhuriyet Halk partisinden ayrılarak Demokrat partiyi kurmuşlardır. 1946'da yapılan genel seçimlere katılan Demokrat parti açık oy gizli sayım olarak adlandırılan seçim şekli sonunda muhalefet partisi olarak Meclise girmeyi başarmıştır. Böylece Türkiye Cumhuriyetinde çok partili genel seçimler ilk kez başarıyla yapılmıştır.1950'deki seçimler sonucunda ise Demokrat Parti iktidar olmuştur.
    Türkiye'de çok partili demokrasi 1960 ve 1980'deki askeri darbeler nedeniyle geçici olarak kesintiye uğramasına rağmen cumhuriyetin en iyi uygulama şekli olarak hala devam etmektedir.
.