ÝNKILÂBIN EVRELERÝ(SAFHALARI)

Başlatan Sosyal Bilgiler1, Ekim 14, 2008, 07:09:10 ÖS

« önceki - sonraki »

Sosyal Bilgiler1

ÝNKILÃ,BIN EVRELERÝ(SAFHALARI)
   Tarihte görülen inkılâp hareketlerine bakılacak olursa, genel olarak başlıca üç aşamadan oluştuğu görülür:
1-Fikri Hazırlık Safhası: Düşünürlerin ve aydınların yenilik fikrini topluma aşılamaya çalıştıkları dönemdir. Bu dönemde toplumun yenilik istemesi için yönlendirilmesi amaçlanır. Değişime ihtiyaç duyulmasının nedenleri ve nasıl yapılacağı tartışılır.genellikle farklı kültürlerden örneklendirmeler yapıldığı için kültür çatışmalarının daha şiddetli hissedilmesine ve hatta iç karışıklıklara neden olabilir.
2-Aksiyon(Ýhtilal) Safhası:Hazırlık evresinin ardından gelir.Eski düzeni temsil eden kurumların,gerekirse silah zoruyla değiştirildiği aşamadır.Türk inkılabı'nın bu evresi diğer inkılaplardan daha zor gerçekleşmiştir.Çünkü bir yandan saltanat yönetimine karşı mücadele edilirken,diğer yandan da yurdu işgal etmiş olan düşman ordularına karşı mücadele edilmiştir.Türk inkılabının aksiyon evresi Amasya genelgesinin ilanıyla başlamıştır.
3-Yeni Düzenin Kurulması Safhası:Ýnkılabın son evresidir.Eğer  bu başarılamazsa inkılap gerçekleşmemiş olur.Toplumun kalkınması için gerekli olan her türlü yeniliklerin gerçekleştirilmesi ve bununla ilgili hukuki düzenlemelerin yapılması bu evrede gerçekleştirilir.
.