Türkiye radyolu günlerine geri dönüyor

Başlatan Sosyal Bilgiler1, Ekim 13, 2008, 11:49:06 ÖS

« önceki - sonraki »

Sosyal Bilgiler1

TÜRKÝYE, RADYOLU GÜNLERE GERÝ DÖNÜYOR

Türkiye, radyolu günlere geri döndü. Halkın % 63'ü günde 92 dakika radyo dinliyor. Radyoları en çok din¬leyenler ev kadınları. Esprili sohbet programları ise bü¬yük ilgi çekiyor
Radyo dinleyicileri çok sadıktır. Dinledikleri radyola¬rı kolay kolay değiştirmiyorlar.
Yaşları 30'un üzerinde olanlarda radyonun büyük hatırası vardır. Henüz televizyonun olmadığı yıllarda radyo çocuk yaşlı, kadın erkek herkes için "her şey" demekti. O tarihlerde radyo, bilgilendirme, eğlendirme ve güldürme görevlerini yerine getiriyordu. "Ajans"tan Türkiye ve dünyada neler olduğu öğrenilir, "Beraber ve solo şarkılar" programında şarkılar dinlenir, "Arkası Ya¬rınlarda bir hikâyenin içine dalınır, "Radyo Tiyatrosu"nda tiyatroya gitmiş gibi olunur, "Çocuk BahçesP'nde çocuklar hem bir şeyler öğrenir hem gülerler, "Orhan Boran ve YukP'siyle hep bir¬likte eğlenilir, Tarık Gürcan'ın o etkileyici sesinden şiirler dinler ve hafta sonları da özellikle er¬kekler maçlara kilitlenirdi. Radyo evin, kahvehanenin ve iş yerlerinin en önemli eşyasıydı. Rad¬yolara en güzel yerler ayrılır, üzerini örtmek için danteller örülür, çocuklardan uzak tutulmaya çalışılırdı. Ankara'da yayına başlayıp 1970'lerin başında yaygınlaşmaya başlayan TRT televiz¬yonu, radyoyu gözden düşürmeye başladı. TRT, televizyonun yayın saatini gitgide artırıp gün¬düz de yayına başlayınca radyo dinleyicilerinin sayısı iyice düşmüştü. "Ne olacak bu radyonun hâli?" diye düşünürken bir de baktık ki TRT'nin radyodaki tekeli kırılmış ve bir özel radyo yayı¬na başlamış. Meğer özel radyolarla ilgili böyle cesur bir adım bekleniyormuş. Sonra özel rad¬yolar öyle bir çoğaldı ki "Yeter!" denmeye başlandı. Şu anda 36 ulusal, 130 bölgesel ve 1054 de yerel yayın yapan toplam 1220 özel radyo var. Peki, Türkiye'de radyo ne kadar dinleniyor? Bu soruya üç ay önce net bir cevap vermek mümkün değildi. Çünkü radyoların dinleyici oran¬ları ciddi olarak ölçülmüyordu. Bu sorunu gidermek için radyocular ve reklam verenler tarafın¬dan Türkiye Radyoİzleme ve Araştırma Kurumu (RÝAK) kuruldu.

Radyonun Dinleme Oranları
HTP, Türkiye'nin genelini temsil edebilecek 23 ilde 11500 kişi üzerinde araştırma yaptı. Tüm dünyada radyo dinleme oranını ölçme metodu olan kişilerin günlük tutması yöntemi kullanıldı. Yani 11500 kişiye soruların olduğu bir kitapçık verildi ve onlardan bir hafta boyunca her gün, her saat bu kitapçıktaki soruları cevaplamaları istendi. Gelelim sonuçlara; Türkiye'de 12 yaş üzerindekilerin yüzde 63'ü radyo dinliyor. Kişi başına günlük radyo dinleme zamanı ise 92 da¬kika. Yani 12 yaş üstündeki nüfusumuzun % 63'ü günde 92 saatini radyo dinleyerek geçiriyor. Bu oran Avrupa ve özellikle Akdeniz ülkeleriyle hemen hemen aynıdır. Radyo dinlemede Avru¬pa ile aynı durumdayız.
.