Her Alanda Yenilikİnkılapçılık

Başlatan Sosyal Bilgiler1, Ocak 01, 2012, 05:50:58 ÖS

« önceki - sonraki »

Sosyal Bilgiler1

Ýnkılap, bir toplumun önemli kurumlarını kısa bir süre içinde değiştirip kendini yenileştirme atılımıdır. Atatürk inkılabı, "Türk milletini son yüzyıllarda geri bırakmış olan müesseseleri yıkarak yerlerine, milletin en yüksek medeni gereklere göre ilerlemesini sağlayacak yeni müesseseler koymuş olmaktır." şeklinde tanımlamıştır.
  İnkılapçılık, Batılılaşma ve çağdaşlaşma yolunda daima ileriye, çağdaş uygarlığa yönelmektir.
Atatürk'ün inkılap anlayışı eskiyi kaldırıp yerine ye¬ni ve güzel olanı koymak olmakla birlikte, milli kül¬türün geliştirilmesi de Atatürkçülüğün özünü oluşÂ¬turmaktadır. Atatürk bu konuda, "Biz, batı medeni¬yetini bir taklitçilik yapalım diye almıyoruz. Onda iyi olarak gördüklerimizi, kendi bünyemize uygun bul¬duğumuz için dünya medeniyet seviyesi içinde be¬nimsiyoruz." diyerek milli kültürün de geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekmiştir.
Uyarı:  Cumhuriyetçilik, milliyetçilik, halkçılık, devlet¬çilik, laiklik ve inkılapçılık olarak bilinen Atatürk ilkeleri, 10 Mayıs 1931'de yapılan Cumhuriyet Halk Fırkası kurultayında Atatürk tarafından açık-lanmıştır. Bu ilkeler, Türkiye Cumhuriyeti'ni son¬suza kadar yaşatmayı, Türk milletini yüceltmeyi amaçlayan bir düşüncenin programıdır.
1937 yılında anayasaya eklenen Atatürk ilkeleri, 1961 ve 1982 yıllarında hazırlanan anayasalarda da anlam ve içerik yönüyle yer almıştır.
ANAHTAR KELÝMELER
* Devrim
*İnkılâp
* Çağdaşlaşma
* Değişim
* Yenilik
* Dinamik yapı
.