Hatay Türkiye'ye Katılıyor

Başlatan Sosyal Bilgiler1, Aralık 28, 2011, 11:58:17 ÖÖ

« önceki - sonraki »

Sosyal Bilgiler1

HATAY TÜRKÝYE'YE KATILIYOR
   Hatay'ın Türkiye sınırları dışında kalması Kurtuluş Savaşı'nın kazanılması için verilmiş geçici bir tavizdi. Lozan Antlaşmasından sonraki süreçte Türkiye, Hatay ile ilgisini sürdürdü. Hatay halkı da Türkiye'deki gelişmeleri yakından izliyordu. Öyle ki Türkiye'deki inkılâp hareketleri hemen Hataylılar tarafından da benimseniyordu.
   Atatürk Hatay'ın sınırlarımızın dışında kalmasını kabullenemiyordu.1923 yılında Adana'ya yaptığı bir gezi sırasında yas tutmanın sembolü siyahlara bürünmüş bir Hatay heyeti ile karşılaşan Atatürk, dayanamamış ve "Kırk asırlık Türk yurdu yabancı elinde bırakılamaz."
   Fransa 1936 yılında Suriye'nin bağımsızlığını tanıma kararı alınca, Türkiye de Hatay'ın bağımsızlığının tanınması amacıyla Milletler Cemiyeti'ne başvurdu.
   Milletler Cemiyeti, Hatay'ın iç işlerinde bağımsız dış işlerinde Suriye'ye bağlı olmasını kararlaştırdı. Ancak Türkiye, Hatay'ın tam bağımsızlığını istediğinden bu karardan memnun olmadı.
   Fransa II. Dünya Savaşı tehlikesinin belirmesi üzerine Doğu Akdeniz'in güvenliği için Türkiye ile Hatay meselesini görüşme kararı aldı.4 Temmuz 1938 tarihinde Türkiye ile Fransa arasında imzalanan dostluk antlaşması ile Hatay'ın bağımsızlığı iki devletin güvencesine alındı.
   Hatay'da 24 Ağustos 1938'de seçimler tamamlandı.2 Eylül 1938'de toplanan Hatay Meclisi "Hatay Cumhuriyeti" adını kabul etti. Hatay Millet Meclisi 23 Haziran 1939'da Türkiye'ye katılma kararı aldı. Hatay, 7 Temmuz 1939'da Türkiye'nin bir vilayeti oldu.

ALINTI
.