5.SINIF SOSYAL BİLGİLER SANAL ORTAMDA GÜVENLİK

Başlatan velikz, Ocak 22, 2022, 10:06:12 ÖS

« önceki - sonraki »

velikz

SANAL ORTAMDA GÜVENLİK
İnternetteki tehlikeler nelerdir?
Hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelen internet sayesinde ihtiyacımız olan bilgiye bilgisayar, cep telefonu ve tablet cihazlardan çok hızlı bir şekilde ulaşabiliyor, ihtiyacımız olan her şeyi alışveriş sitelerinden kredi kartıyla alabiliyoruz. Ayrıca bankacılık işlemlerini de artık bankaya gitmeden mobil bankacılık uygulamaları ile internet üzerinde yapabiliyoruz. Fakat, hayatımızı kolaylaştıran interneti doğru ve güvenli bir şekilde kullanmadığımızda sanal ortamda birçok tehlikeyle karşı karşıya kalabiliriz.
Kamber EKİNCİ
~ 26 ~
Örneğin, ihtiyacımız olan bilgiye ulaşmak için birçok internet sitesini ziyaret ederiz. Fakat ulaştığımız sitelerdeki bilgiler eksik ya da yanlış olabilir. Bu durum doğru bilgiye ulaşmamızı engeller. İnternet üzerinde yaşımıza uygun olmayan sitelere yanlışlıkla bile girmek kötü durumlarla karşılamamıza neden olur.
İnternette üye olduğumuz siteler üzerinden bizimle arkadaşlık kurmak isteyen kötü niyetli kişiler; kişisel bilgilerimizi, fotoğraflarımızı, telefon ve şifrelerimizi ele geçirip kötü amaçlar için kullanabilirler. Kötü amaçları olan bu kişiler banka hesaplarımızı ele geçirip bizim adımıza alışveriş yapabilir, hesabımızdaki paralarımızı çalabilirler.
İnternet üzerinden indirilen korsan film, müzik ve programlar bilgisayarımıza virüs bulaşmasına neden olur. İnterneti doğru ve güvenli kullanmak için neler yapabiliriz? İnternette ulaştığımız tüm bilgiler doğru olmayabilir. Doğru bilgiye ulaşmak için ‘’edu’’ ve ‘’gov’’ uzantılı sitelere bakabiliriz.
İnternette yaşınıza uygun olmayan sitelerden korunmak için anne veya babanızla birlikte güvenli siteleri belirleyip bilgisayarınıza kayıt edebilirsiniz. İnternette kişisel bilgilerinizi korumak için, sizden kimlik bilgilerinizi isteyen sitelere karşı dikkatli olmalısınız. Bu sitelerin güvenli olup olmadığını ailenize ya da öğretmeninize sorarak öğrenebilirsiniz.
Bankalar sizden e-posta yoluyla kimlik bilgilerinizi istemez, bu nedenle bu e-postaları açmadan bilgisayarınızdan silmelisiniz. ‘’Çekilişte bir hediye kazandınız!’’ şeklindeki reklam ve haberler virüslü reklamlardır. Bu reklamlara tıklamayın. İnternetten film, müzik ve program indirmek suçtur ve bilgisayarınıza virüs bulaşmasına neden olabilir. İstediğiniz film ve müzikleri güvenli sitelerden ücretini ödeyerek satın alabilirsiniz. İnternette gezinirken virüs programları kullanarak bilgisayarımızı koruyabiliriz.
İnternette güvende olmanın yollarından biri de güçlü şifreler oluşturmaktır. Harf, rakam ve özel ifadelerden oluşan şifreler oluşturarak bilgilerimizi koruyabiliriz. Sosyal paylaşım siteleri üzerinden sizinle arkadaşlık kurmaya çalışan tanımadığınız kişilere karşı çok dikkatli olmalısınız. Kişisel bilgilerinizi, fotoğraflarınızı ve hesabınızı ele geçirebilirler. Bu kişilerin arkadaşlık tekliflerini kabul etmeyin. İnternette güvende olmak için gerçek hayatta yapmayacağınız bir şeyi internette de yapmayın.
Kamber Ekinci

velikz