Türklerde Tarih Yazıcılığı a. Osmanlılar Döneminde Tarih Yazıcılığı

Başlatan Sosyal Bilgiler1, Ekim 22, 2011, 10:11:23 ÖS

« önceki - sonraki »

Sosyal Bilgiler1

2. Türklerde Tarih Yazıcılığı a. Osmanlılar Döneminde Tarih Yazıcılığı

Ahmet Cevdet Paşa
Osmanlı Devleti'nde tarih yazıcılığı, devlet politikası doğrultusunda yöneticilerin hayatları, başarıları, siyasi ve askerî olayların anlatılması şeklinde bir gelişme göstermiştir. Osmanlı tarih yazıcılığındaki temel amaç, devletin başarılarının gelecek nesillere aktarılmasıdır. Bununla birlikte devletin uygulamalarına yönelik, sonradan ortaya çıkabilecek iddia ve taleplere karşı bir kanıt oluşturmaktır.
Osmanlı Demeti XVIII. yüzyılda. idari, siyasi ve toplumsal alanlarda olduğu gibi tarih felsefesi ve yazıcılığı konusunda da Avrupa'dan etkilenmiştir. Bunun sonucunda Osmanlı tarih yazıcılığının en önemli unsurlarından biri olan vakanüvıslik. XVIII. yüzyılın başlarından itibaren ön plana çıkmıştır. Osmanlı merkez teşkilatında devlet tarihçisi olan vakanüvisler, kendilerinden önce yazılan olayları derlemişler ve görevli bulundukları dönemin olaylarını kaydetmişlerdir. Osmanlı Devleti'nde vakanüvıslerden önce olayların kaydını "şehnameci" adı verilen görevliler tutmuştur.
Ýlk vakanüvis Haleplı Mustafa Naima Efendi'dir. Naima Efendi, tarihin sadece olaylar dizisinden ibaret olmadığını belirterek belgelerin dışında sosyolojik yorumlara yer verilmesin» ileri süren bir tarihçıiik anlayışını benimsemiştir.
Vakanüvislerin eserleri dışında yazılmış Hoca Sadeddin Efendi, Aşık Paşazade. Oruç Bey. Behişti,
Kaynak: 2008 Meb yayınları 9.sınıf ders kitabı
.