Yunan Uygarlığı

Başlatan Sosyal Bilgiler1, Ocak 01, 2011, 08:23:36 ÖS

« önceki - sonraki »

Sosyal Bilgiler1

   M.Ö. 1200’lü yıllarda Yunanistan’a göçen Dorlar tarafından kurulmuştur. Önceleri krallık ile yönetilirken sonraları demokrasi ve tiranlık yönetimleriyle idare edilmişlerdir. Krallık döneminde başlayan halk sınıflaşması sınıflar arası çekişmeyi de beraberinde getirmiştir.
   İlk defa Drakon tarafından kanunlar yapıldı. Soyluları koruyan ve alt tabakaya ağır cezalar getiren bu kanunlar uzun süre uygulanamadan yenilendi. Solon tarafından yapılan kanunlar biraz daha ılımlıdır. Köylü borçlarını affeden Solon, borçlarından dolayı köleliğe düşenleri kurtaran yasalar çıkardı. Dörtyüzler ve Halk Meclisi adında iki meclis kurdu. Klestenes Dönemi’nde Halk Meclisi’nin yanında soylulara ait Beşyüzler Meclisi kuruldu.
   Deniz ticareti ve koloniciliği ile uğraştılar. Akdeniz ve Karadeniz’de ticaret koloniler kurdular.
   Yunan şehir devletleri siyasi birliği tam olarak sağlayamadılar. Perslerin Yunanistan’a saldırıları karşısında birleşerek Persleri yenilgiye uğrattılar. Perslerin yenilmesi üzerine Atina ve Sparta liderliğinde (Pelaponnesos Savaşları) iç savaş yapıldı. Savaşı Sparta kazandı.
   Yunanlılar; Atina ile Isparta arasındaki savaşlar nedeniyle zayıf düştüklerinden, M.Ö. 337’de Makedonyalı İskender’in egemenliğine girdiler.
   Çok tanrılı dine inanmışlar, Dini inanışlarının kaynağı Anadolu, Mezopotamya ve Girit’tir. tanrıları ölümsüz insanlar şeklinde düşünmüşlerdir. Tanrılar evlenirler, savaşırlar, yerler ve içerlerdi. Yunan mitolojisi bu konuları işler. Tanrılar, Olimpus’da, tanrı Zeus’un çevresinde toplanmışlardır.
   Tarihte bilinen ilk demokrasi örneklerini vermişlerdir.
   Tanrıları adına dört yılda bir olimpiyat oyunları düzenlemişlerdir. Bu etkinlikler, Yunan şehir devletleri arasında kültürel birlikteliğe yol açtı.
   Tarıma elverişli toprakların azlığından halk geçimini zeytin, balıkçılık, hayvancılık ve ticaret ile sağlıyordu.
   Ticaretin gelişmesi ile Fenikelilere yakınlık duymuşlar. Fenike Alfabesini kullanmışlardır.
.

Sosyal Bilgiler1

.