Mustafa Kemal’in Kişilik Özellikleri

Başlatan velikz, Mart 25, 2020, 05:23:58 ÖS

« önceki - sonraki »

velikz

   Mustafa Kemal’in Kişilik Özellikleri

   Vatanseverliği:
Vatan savunmasını her şeyden önemli ve her şeyden üstün gören Atatürk’ünİstiklal Savaşı’nın kazanılmasında vatan sevgisi ve Türk milletine olan güveni önemli bir yer tutar.
   Ãdealistliği:
Atatürk’ün en büyük ideali, Türk Milletinin en medeni ve refah seviyesi yüksek bir millet olarak varlığını yükseltmekti.
   Hakikati Arama Gücü:
Olaylara bir bilim adamı gözüyle bakarak hakikati bulmaya çalışırdı.
   Sabır ve Disiplin Anlayışı:
Atatürk önemli düşünceler karşısında önce düşünür, inceler, araştırır ve tartışırdı. Sonra kesin kararını verirdi. Verdiği kararın uygulanma zamanını ise sabırla beklerdi.
   Ãleri Görüşlülüğü:
Atatürk olayların gidişini değerlendirerek sonucunu tespit ederdi. Çanakkale Muharebeleri sırasında, düşman donanmasının nerden çıkarma yapabileceğini önceden sezerek gerekli tedbirleri alması savaşın sonucunu değiştirmiştir.
   Açık Sözlülüğü:
“Ben düşündüklerimi, daima halkın huzurunda söylemliyim. Yanlışım varsa halk beni tekzip eder”. Diyerek açık sözlü bir lider olduğunu göstermiştir.
   Mantıklılığı:
“Bizim akıl, mantık ve zekâ ile hareket etmek en belirgin özelliğimizdir”. Diyerek ülke sorunlarında akılcı bir bakış açısıyla hareket edildiğini göstermiştir.
   Çok Cepheliliği (Çok Yönlülük)
Türk inkılabının hem hazırlayıcısı hem de uygulayıcısı olmuştur. Böylece hem düşünen hem de eserler veren Atatürk çok yönlü bir lider olduğunu göstermiştir.
   Eğitimciliği:
“Eğitimcidir ki bir milleti ya hür, bağımsız, şanlı, yüce bir toplum olarak yaşatır; ya da bir milleti esaret ve sefalete terk eder.” Diyerek eğitime verdiği önemi ortaya koymuştur.
   Yöneticiliği:
“Büyük kararlar vermek kâfi değildir. Bu kararları cesaret ve kesinlikle tatbik etmek lazımdır.” Diyerek iyi bir yönetimin önemini ortaya koymuştur.
   Kararlılığı:
Mustafa Kemal’in boğaza demirlemiş düşman gemilerine “Geldikleri gibi giderler.” Demesi.
   Teşkilatçılık (Örgütleyicilik):
Ýnsanları bir amaç doğrultusunda örgütlemedir. Mustafa Kemal’in Trablusgarp’ta yerli halkıİtalyanlara karşı bir araya getirmesidir.
   Ãnkılapçılık (Yenilikçi):
Yenilik yapmak, yenilik taraftarı olmak demektir. Mustafa Kemal’in ülkenin geleceği için köklü değişiklikler yapması.
Mehmet ÇELÝK