Tam Öğrenme Modeli
Öğrencilere duyarlı ve planlı bir öğretim sağlanır, öğrenme güçlükleriyle karşılaşanlara yerinde ve zamanında yardım edilir, onlara tam yani önceden kararlaştırılan yetkinlikle öğrenmeleri için yeterli zaman verilir ve onlar için de anlamlı olan bir “tam öğrenme” ölçütü belirlenirse hemen hemen tüm öğrenciler yükse düzeyde bir öğrenme gücü geliştirirler. Sayıtlılarını temel alan tam öğrenme modeli Bloom tarafından geliştirilmiştir. Bloom’a göre öğretimin çeşidi, niteliği ve öğrenme için verilen zaman her öğrencinin ihtiyacına göre olursa, öğrencilerin büyük çoğunluğu bu konuda tam öğrenme düzeyine erişecektir.
Eğitimin, dolayısıyla da okulların etkilik ve verimliliğini en yüksek düzeye çıkarabilecek koşulları belirlemeye çalışan Tam Öğrenme Modelinin 3 temel değişkeni vardır. Bunlardan 2si bağımsız değişken, birisi de bağımlı değişkendir. Bağımsız değişkenlerden bir grubu öğrenci nitelikleri ile ilgilidir. İkinci grup ise öğretim ile ilgili öğeleri kapsamaktadır. Bağımlı değişken ise öğrenme ürünleridir. Okulda öğrenme kuramına göre öğrenme ürünleri, öğrenci nitelikleri ile öğretim hizmeti niteliğinin bir fonksiyonudur. Okulda öğrenme kuramının ana değişkenleri arasındaki ilişkiler şemada gösterilmiştir.
Öğrenci nitelikleri Öğretim Niteliği Öğrenme ürünleri
Bilişsel giriş Davranışları
Duyuşsal Giriş davranışları
Öğrenme ünitesi
*ipucu/işaretler
*Pekiştirme
*Katılım
*Dönüt
*Düzeltme
Öğrenme hızı
Öğrenme düzeyi
Duyuşsal çıktılar
Öğrencinin öğrenme düzeyini belirlemede büyük bir öneme sahip olduğuna inanılan öğrenci niteliklerinden ilki onun bilişsel giriş davranışları yani eldeki öğrenme ünitesi ya da ünitelerinin öğrenebilmesi için gerekli olduğu kabul edilen ilgili ön öğrenmeleridir. İkinci öğrenci niteliği ise, onun öğrenme süreci ile ilgili Duyuşsal Giriş Özellikleri yani yeni öğrenme ünitesi ya da ünitelerini öğrenmeye güdülenmiş olma derecesidir. Bilişsel giriş davranışları, başarıda gözlenen varyansın .50 sini, duyuşsal giriş davranışları .25ini ; her ikisi birden .65ini açıklamaktadır. Tam Öğrenme Modelinin ana değişkenlerinden biri de öğretim hizmetinin niteliğidir. BU kapsam içinde, öğrenciye neyin öğrenileceğini açıklayan mesajlar olan ipuçları , bir davranışı gösterme eğiliminin güçlendirilmesi süreci olan pekiştirme, öğrencinin öğrenme süreci sırasında kendine sunulan ipuçları ve yönergeler doğrultusunda yaptığı şeyler olan katılım ve öğrencilere neyi öğrenip neyi öğrenmediklerini bildiren dönüt ve düzeltme işlemleri yer alır. Ayrıca bilişsel giriş davranışları, duyuşsal giriş özellikleri ve öğretim hizmetinin niteliği değişkenleri öğrenme ürünlerini belirler. Öğrencinin ilgili giriş özelikleri ile öğretim hizmeti niteliğinin olumlu olması halinde bütün bu öğrenme ürünleri yüksek düzeylere erişir ve bu ürünler öğrenciler arası farklılaşma en aza iner.
Sınıf Ortamında Tam Öğrenme Uygulanışı
Öğrenilecek mataryel öğrenme birimlerine bölünür. Bu birimlerdeki başarı düzeyi belirlenir. Öğretilenin %80ini bilmek başarılı olmak demektir. Bir birimin öğretilmesi bitikten sonra bütün öğrencilere öğrenilen ve örenilmeyenleri belirlemek için bir izleme testi yapılır. İzleme testi ölçme amaçlı değildir. Sonuca göre eksik kalan yerlerin üzerinden geçilir. Birim sonunda izleme testinin eş değeri olan bir test daha yapılır ve öğrencilerin bu birimin ne kadarını anladığı ortaya çıkarılır. Bu testin analizinden sonra genelde öğrenci 2. birime hazır hale gelir.
Sonuç olarak açıklanan değişkenleri etkilice işe koşarak okulların etkililik ve verimliliği artırılabilir, tüm bireylerin kendilerini gerçekleştirmelerine yardım edilebilir.
Eğitim bilimlerinde ÖYT derslerinde sıkça sorusunu gördüğümüz güzel bir konu
Kpss Eğitim Bilimleri için güzel kaynak olmuş.