Kazım Karabekir

DOĞU CEPHESİ VE KAZIM KARABEKİR

İtilaf Devletleri Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra Doğu Anadolu’da  bir  Ermeni devleti kurmak için harekete geçti.Ermeniler İtilaf Devletlerine güvenerek 1920 ortalarında Doğu Anadolu’ya girdiler.O günlerde bölgedeki tek düzenli  birliğimiz Kazım Kara Bekir Paşa’nın komuta ettiği Erzurum’daki 15.Kolordu idi.

Millî Mücadele’nin önde gelen komutanlarından Kâzım Karabekir  1882’de  İstanbul’da  doğdu.  1905’te  Harp Akademisini  bitirerek  Manastır’a  atandı.  Birinci  Dünya Savaşı’nda çeşitli cephelerde başarıyla görev yaptıktan sonra Kurtuluş Savaşı’nda Doğu Cephesi Komutanlığına getirildi.

Kazım Kara Bekir ,Doğu Anadolu’ya giren Ermenileri başarılı bir taarruzla  bugünkü  doğu  sınırımızın  ötesine  attı.  Bu  cephedeki  savaş  BMM  hükûmetinin Ermenistan  ile  imzaladığı  3  Aralık  1920  tarihli  Gümrü  Antlaşması’yla  sona  erdi. Gümrü  Antlaşması  Ankara  hükûmetinin  uluslararası  alanda  kazandığı  ilk  siyasi başarı olarak tarihe geçti.

Kazım Karabekiroğu cephesi, kazım karabekir

“Kâzım  Karabekir  Paşa,  anne  babaları  Erzurum  ve  Erzincan  bölgelerinde öldürülen iki bin kadar yetim Türk çocuğunu evlat edinmişti. Bunlar, 4­14 yaş ara­ sında çocuklardı. Kâzım Karabekir, çocukları özellikle birer sanat ve meslek sahibi olacak şekilde yetiştiriyordu. Bunlardan bazıları gayet iyi marangozluk öğrenmişti. Güzel resim çizmeyi, çocukça fakat sanatkârca oymalar yapmayı biliyorlardı.

Kâzım Paşa, ceza usulünü kaldırmıştı. Bununla birlikte çocukların kişiliklerinin serbestçe  gelişmesini  önlemeyecek  bir  disiplin  kurmuştu.  Kötü  hareketi  görülen çocuğu  karşısına  alıp  onunla  tek  başına  konuşurdu.  “Paşa  Baba”nın  bir  kenara çekip öğüt verdiği çocuğun bir daha kötü bir şey yaptığı olmazdı.

Çocuklarda en çok göze çarpan şey dürüstlük, doğru sözlülüktü. Bu özellikleri öğütlerle değil içinde yaşadıkları çevreden, havadan almaktaydılar.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir