Çoklu Zeka Kuramı İle Neler Yapabileceğinizi Keşfedin
Karşılaşılan problemleri keşfederek onlar için en iyi ve etkili çözümü üretmeye zeka denir. Bunun ardından Howard Gardner zekayı yeniden tanımlayarak çoklu zeka kavramını ortaya atmış ve insan zekasını yeniden yorumlamıştır. Beynimizin içerisinde bulunan çok sayıdaki faklı işlev merkezleri birbirinden bağımsız ve ayrı olarak çalışmaktadır. Kişiden kişiye değişen bu işlev merkezlerinin çalışma sistemi sayesinden bireylerin bilişsel niteliği ortaya çıkmaktadır. Çoklu zeka kuramı 8 ana gruba ayrılmaktadır;
- Mantıksal ve matematiksel zeka; sayıları etkili kullanabilme, sebep sonuç ilişkisi kurarak olayların işleyişini çözme, nesneleri kategorilendirerek ve özelliklerini sayısallaştırarak olaylar arası soyut ilişkiler üzerinde kafa yorma becerisidir.
- Sözel ve dilsel zeka; yazılı olarak kişinin kendisini etkili bir şekilde ifade edebilmesi, ikna kabiliyeti, işiterek, konuşarak, okuyarak ve tartışarak öğrenme yetisi becerisidir.
- Görsel zeka; yer, zaman, biçim, desen, çizgi, renk gibi olgulara karşı hassas olan ve bireyleri, varlıkları, olayları görselleştirerek öğrenme becerisidir.
- İçsel zeka; kendini en iyi şekilde tanıyarak çevresi ile uyumlu davranışlar sergilemesi
- Sosyal ve kişiler arası zeka; çevresindeki insanların duygu ve isteklerini en iyi şekilde anlayabilme becerisidir.
- Müziksel ve ritmik zeka; olayların oluşunu ve işleyişini müziksel dille düşünme, anlama ve yorumlama becerisidir.
- Doğa zekası; canlıları tanımak için belli karakteristik özelliklerine bağlı olarak onları sınıflandırma ve diğerlerinden ayrıt edebilme becerisidir.
- Kinestetik ve bedensel zeka; duygu ve düşüncelerini anlatmak için vücut dilini en iyi şekilde kullanabilen, denge, güç, koordinasyon ve hız gibi fiziksel özelliklerin hepsinin bir arada işlenmesini sağlayan beceridir.