Çocuklar ve Müzik
Eski çağlardan bu yana düşünürler, doktorlar, psikiyatristler, psikologlar ve eğitimciler kişinin zihni ve fiziki gelişiminde müziğin önemli bir yeri olduğunu, eğitim ve tedavi açısından da büyük bir değer taşıdığını savunmuşlardır. Müzik, her yaştaki insanın nefsine hitap eden gıdadır. Ruhun gıdası deniliyor ise de bu ifade yanlıştır; çünkü ruhun gıdası ibadettir. Müzik ise nefsin gıdasıdır. Müzik, kendiliğinden ses çıkarmaya hevesli çocuğun yaratılışında da vardır. Müzik, çocukların zevk aldığı en erken ve en etkili yaşantıdır. Hayatın zevklerinden biridir. Müzik dersi yalnız notaların, şarkı ve türkülerin öğretildiği bir ders değildir. Bunlarla birlikte çocuğa sesin terbiyesini, edebini, toplum içersinde ses tonunu düzenleyebilme özelliğini kazandıran önemli bir beceri dersidir. Müziğin çocuğa kazandırdığı şu özellikler unutulmamalıdır
– Çocuğa aktif bir biçimde dinlemeyi ve duymayı öğretir.
– Çocuk şarkı söylerken sesini keşfeder ve geliştirir.
– Kendini ifade edebilmesi için önemli bir vasıtadır.
– Nerede olursa olsun etrafındaki seslerin ve hareketlerin daha çok farkına varmasını sağlar.
– Günlük yaşantıdan uzaklaşır ve görebildiği o çok daha geniş dünyayı yansıtma fırsatı verir.
– Çocuğun hayal gücüne seslenerek onu besler.
– Sevinç kaynağı oluşturur ve bu sevinç kaynağı çocuğun varlığını bütünleyerek hayatı sevdirir.
– Müzik öğretimi bilgi ve sağlık sunar, çocuğu uyarır, canlandırır, dinlendirir, sakinleştirir, her yönü ile zenginleştirir.
– Müzikle çocuğun sempatisini, ilgisini ve dikkatini çekmek ve onu iç dünyasından çıkmasına yardım etmek mümkündür.
– Çocuğun çevresindekilere uyum sağlamasına, onlarla iletişim kurmasına ve katı gerçeklere karşı koymasına yardımcı olur.
– Müzikle çocuk sakinleşir ve huzursuzluğu kaybolur.
– Müzik dinleyen bir çocuk zamanla hızlı ve yavaş, yüksek ve alçak sesle konuşma, kısa ve uzun, ağır ve hafif kontrastları ayırt edebilecek hale gelir. Böylelikle sesini terbiye etmiş olur.
Müzik hiç bir zaman harika bir ilaç değildir; ancak belli konularda bir-çok kapıyı açabilecek önemli bir anahtardır. Bebeklerdeki farklı müziklere karşı duyulan ilgi bunun ilk işaretleridir. En doğalı el çırpma ve oynama ile tepki göstermeleridir.
Çocukların müzik öğretimi noktasında kısıtlamalar ve aşırı özgürlükler tanınmamalıdır. Önemli olan yeteneklerini geliştirme sürecini doğru kullanmaktır. Yetenek ham bir malzemedir. Asıl amaç yeteneklerin geliştirilmesidir.
Çocuklarda ritim duygusunu yoklamak için tekerlemelerden ve bilinen türkü ve şekillerden yola çıkılmalıdır. Bu konuda şarkı türkü söylemeye zorlanmamalıdır. Dinlenen veya çalınan şarkı ve türkülerde çevreyi rahatsız edici şekilde ses kirliliğine neden olmamalıdır.