ÇOCUKLAR İÇİN HIZLI OKUMA TEKNİKLERİ
Hayattaki en önemli etkinliklerimizden birisi kitap okumaktır. Kitap okuyan insanın ufku açılır. Kitap okuyan kişinin sözcük daracığı gelişler. Kitap okunarak, anlaşılarak okunması gerekir. Bu yüzden birçok insan kitabın hızlı okunmasını doğru bulmaz. Hızlı kitap okuma teknikleri sanıldığı gibi kitabın anlaşılmadan okunmasını öğütlemez. Sadece okuyucuya bazı küçük taktikler vererek kitap okurken yapılan yanlışların giderilmesini amaçlar.
Kitap okurken dudakların kıpırdatılmaması gerekir. Dudakları kıpırdatmak kişiye enerji kaybettirir. Kitap okumaktan sıkılmayı kolaylaştırır. Kitap dudak kıpırdatılmadan sessiz bir biçimde okunması gerekir. Bu şekilde yapılan okumalar hızlı ve anlamlı bir şekilde gerçekleşir. İçten, dudak kıpırdatmadan okumalar konsantre bozukluklarını önleyecektir. Kitap okuyanın okuduğu kitaba kısa sürede adapte olmasını sağlar.
Bazen çocuklar okuduğu kitaptan sıkılabilir. Bu durumda ısrarcı davranmak doğru değildir. Kitap akıcı değilse çocuğun kitaptan sıkılması normal bir durumdur. Bu anlamda çocuklara akıcı kitapları okutmak gerekir. Kitaptan sıkılan bir çocuğa farklı alternatifler sunmak gerekir.
Okumalarda görülen yavaşlamaların temelinde kelimenin anlamının bilinmemesi yatar. Kişi okuduğunu anlamak istediği için bilinmeyen sözcüklerden oluşan yazıları okunması zaman alabilir. Okumayı hızlandırmanın en iyi yollarından birisi sözcük daracığını geliştirmektir. Anlamını bilmediğiniz sözcüklerin sayısı azaldıkça okuma hızınıca ciddi bir artış olacaktır.
Okuma hızınız okuma alışkanlığınıza bağlı olarak artacaktır. Okudukça okuma hızınız artacaktır. Farklı türden kitaplar okumak sözcük daracağınızı geliştirecektir. Hep aynı türden kitaplar okumak size fazla katkı sağlamaz. Gazete, dergi, şiir kitabı, roman okuyabilir okumanızı geliştirebilirsiniz.