Çocuk ve Televizyon
En etkili ve en yaygın medya aracı televizyondur. Televizyon alışkanlığı modern dünyanın en yaygın hastalığıdır. Son yıllarda elde edilen istatistiklere göre çocuklar, 6-11 yaşlarında haftada ortalama 25 saat, daha küçükler daha da fazla televizyon seyretmektedir. Bu da günde ortalama 3.5 saat, 1 yılda da 1300 saat etmektedir. Bu sadece ortalamadır. Anne ve baba denetimi az olan çocukların günde 6-8 saat televizyon seyretmesi çok olağan dışı bir durum değildir. Her geçen gün televizyonun kolaylıkla ulaşılabilen bir araç olması, televizyon izleme alışkanlığı kazanmasını kolaylaştırır. Ailede televizyon kavgasının nedeni çocuk değil, yetişkindir. Çocuk ile yetişkinin televizyonu kullanma nedenleri ve biçimleri farklı olsa da, ekranda her şey herkese açıktır. Çocuk, yalnızca çocuk programını izlemez, ilgisini çeken her şeyi izler. Modern ifşa aracı olan televizyon sayesinde yetişkinlerin dünyasına ait bütün sırları öğrenir.
Ailede televizyon kavgasını önlemek için, ailenin medya kullanma alış-kanlıklarını gözden geçirmesi gerekir. Bunun için her ailenin çocukları ile ilgili Televizyon Seyir Karnesi olması gerekir. Çocuğunuzun televizyon seyir karnesi ile çocuğunuzun televizyondan taleplerini öğrenebilirsiniz, izlediği programlar üzerinde konuşma şansını elde edebilirsiniz. Aile içinde televizyon izleme bilincinin düzeyi hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Televizyonun ne işe yaradığına dair kuşkularınızı giderebilirsiniz. Ailenin televizyondan neyi talep ettiğini belirlersiniz. Tüm bunlarla birlikte şu çalışmalar televizyon seyir karnesini belirlemede önemli rol oynar.
– Çocuklara uygun programlar nelerdir
– izlediği programların yaşına uygunluğunun oranı nedir
– Kumanda aleti sürekli onun elinde mi
– Günde, haftada, ayda ve yılda kaç saat televizyon izliyor
– Televizyon dışında ne gibi uğraşıları var
– Hangi programlan izlemekten hoşlanıyor
– Haber izliyor mu
– Spor programlarına tutkun mu
– Müzik programı izliyor mu
– Reklamlarla arası iyi mi
– Eğlence ve yarışmalardaki tercihi hangi düzeyde
Bu ön çalışmalar, çocuğunuzun televizyondan beklentileri konusunda ’.izlere ipuçları verebilir. Bu seyir karnesi ile başarılı olabileceğiniz gibi sınıfta da kalabilirsiniz. Bu nedenle evlerde televizyonlar belli zamanlarda kapatılmalıdır. Evlerde televizyonsuz etkinlikler oluşturulmalıdır ya da kitap okumak gibi farklı uğraşlarda bulunarak anne ve babaların çocuklarına iyi örnek olmalıdır. Çocuklarınızın, ev dışını da keşfetmelerine yardımcı olun. Balık tutmak, tiyatroya gitmek, gezi yapmak gibi etkinliklerle de televizyon izleme oranı azaltılabilir. Çok televizyon seyreden çocuklarla az izleyenler arasında saldırganlık görüntüleri farklılık gösterir. Televizyonun tamamen ya-saklanması da çözüm değildir. Televizyon bağımlısı olmadan seyrettiği programların süresini tespit edip televizyon karşısında kaybedecekleri zamanı ayarlayabilirsiniz. Yoksa sıkıntılardan kurtulamayacağınız gibi sık sık; Bütün gün televizyonun karşısında oturuyorsun. Git biraz ders çalış, Yemek hazır, herkes yemeğe gelsin. İkazını sık sık kullanmak ve O televizyonu kapat ve yapacak başka bir şey bul. demekten kurtulamazsınız, unutmayın.