Çocuk ve Kitap
Kitap, insan düşüncesini saklayan, gelecek nesillere yol gösteren, kültür ve medeniyeti ayakta tutan, kuşaktan kuşağa en büyük haberleşme ve iletişim aracıdır. Gelişmiş ülkelerde çocuklar ortalama haftada bir, yılda 50 kitap okumaktadır. Bu, 15 yıllık bir eğitim döneminde 750 kitap demektir. Bu kadar ya da bunun yarısı kadar kitap okuyan bir kimsenin de konuştuğu dilin inceliklerini kavrayamaması mümkün değildir. Bu nedenle çocukların seviyesine uygun olarak hazırlanan kitapların yayınlanmasına ve okunmasına önem verilmelidir.
Kitap, vakti, bilgiyle buluşturmak, insanı, ruhuyla konuşturmaktır. Yönünü kitaba çeviren insan, yaşadığı dünyayı farklı görür. Dayanma gücü artar, insanı yüreklendirir, insanın içindeki kötü duyguları ve canavarı dizginleyen kitaptır. Kitabı sevmeyen insan, düşünceyi öldüren insandır. Hayal kuramayan, düşünemeyen ve sürekli düşüş yaşayan insanlar kitap okumayan insanlardır.
Kitap; dururken sessiz, okurken sesli, yalan ve riya bilmeyen bir arkadaş, saptırmayan bir dost, usandırmayan bir yol arkadaşıdır. Kitaplar, çocukların zihin, duygu ve sosyal gelişimlerinde önemli bir uyarandır. Kitaplar, ilaçlar gibidir. Çocuğun, bilgi havuzunu dolduran su gibidir. Bu nedenle su-yun berrak, temiz ve güvenilir olması oldukça önemlidir. Kitap alınırken göz ardı edilmeyecek şeyler vardır.
– Çocukların, sınıflarına, yaşlarına ve gelişim basamaklarına uygun kitaplar alınmalıdır.
– Okuma eylemi çocukta sembolleri geliştirir ve yenileştirir. Resimli kitaplar tercih edilmelidir.
– Seçilen kitaplar neyi anlatıyorsa, çocuklar da onu söyleyecektir.
– Okuduğu kitaplar kelime hazinesini zenginleştirir.
– Kelimeler, kavramlar ve olaylar üzerinde yorum gücünü zenginleştirir.
– Zamanını en iyi biçimde değerlendirmeyi bilir.
– Çocuk için en iyi bir arkadaş olur.
– Macera, öykü, roman gibi ilgi alanlarının çok iyi belirlenmesi gerekir.
– iyi bir kitap, yalnızlıktan sosyal bir insan olmaya atılan bir adım olabilir.
– iyi bir kitap ile çocuk; karamsar ve içe kapanık değil, mutlu ve sevecen bir özellik kazanabilir.
Çocuklardaki kitap okuma sevgisini arttırmada gereken çaba her zaman gösterilmelidir. Çocuklara yönelik farklı kitap fuarlarına sık sık gitmeyi alışkanlık edinmelidir aileler. Alınan kitaplar oluşturulan kütüphaneler okuma sevgisine hız kazandırır. Evlerde düzenli okuma saatleri oluşturularak kitap sevgisi küçük yaşlarda hissettirilmelidir. Öncesi bir kedinin süt içişini, kuşun evini aramasını merak edip okuyan çocuklar yaş ilerledikçe daha soyut ve duygusal eserlerden hoşlanmaya başlar, zamanla edebi eserlere ilgi duyarlar.
Geçmişten günümüze uzanan ve kimler tarafından ne zaman anlatıldığı belli olmayan hayal ürünü anlatımlara masal dendiğini hepimiz biliriz. Her insan masal okumuştur, dinlemiştir. Her masaldan kendimize uygun dersler çıkartırız. Masallardaki güzelliklere, anlatımdaki ustalıklar da ilave dildiğinde masallar daha da güzelleşir. Şairin Kolay mı çocukla konuş- lak diyerek başladığı Çocuk adlı şiirinde bile çocukla en kolay iletişim kurmamız ve onunla konuşma yolunun masalla mümkün olduğunu görü- z. Masallarla tanışan, okuyan, dinleyen çocukların kazanacağı özellikler oldukça fazladır. Her yaştaki öğrenciler için hazırlamış olduğum ÇOCUK ASALLARI adlı dizi, çocuklarımız için seçilmiş bir çalışmadır. Çocuklarımızı masal seçiminde özgür bırakmalı, onların her türlü masallarla tanışmalarına fırsat tanımalıyız. Masal okuyan çocuklar, şu özellikleri kazanırlar Güzel konuşmayı öğrenirler.
Konuşmadaki vurguyu, hızı ve sözlü iletişimlerini geliştirirler. Kelime haznesi zenginleşir.
Söz dizimi ve kurallarını kavrarlar.
Jest ve mimiklerini kullanmayı öğrenirler.
Ses tonunu kullanmayı bilirler.
Masal dinlemeyle iyi bir dinlemenin özelliklerini kavrarlar.
Hayal güçleri artar.
Tasvir ve yorumlama güçlen gelişir.
Taklit yeteneği gelişir.
Sevgi ve mutluluğu öğrenirler, okumayı sever ve geliştirirler.