• Atatürk’ün gittiği okullar sırasıyla şöyledir.

–Mahalle Mektebi Annesinin isteğiyle kısa bir süre gitmiş, mektebi yarıda bırakmış. Eski yöntemlerle (geleneksel yöntemlerle) dini eğitim veren bir kurumdur.

–Şemsi Efendi İlkokulu’ndan mezun olmuş. Batılı tarzda (modern tarzda) eğitim veren bir okuldur. Bu okulda okurken babasının ölümü üzerine okula kısa bir süre ara vermek zorunda kalmıştır.

–Selanik Mülkiye Rüştiyesine annesinin isteğiyle gitmiş, ama yarıda bırakmıştır.

–Selanik Askeri Rüştiyesinden(rüştiye=orta okul) mezun olmuş. Bu okulu sınavla kazanmıştır. Öğretmeni tarafından Kemal adı verildi.

  • Manastır Askeri İdadisinden(idadi=lise) mezun olmuş. Öğretmeni Tevfik Bey sayesinde tarihe, arkadaşı Ömer Naci sayesinde edebiyata ve hitabet(güzel konuşma) sanatına ilgi duymuş, ayrıca Fransızca öğrenmeye başlamış bu sayede yabancı basını takip etme fırsatı bulmuştur. Askeri İdadi iken başlayan Türk-Yunan savaşı nedeniyle arkadaşıyla okuldan kaçarak savaşa katılmak istemiştir. (Bu onun vatanseverliğini gösterir.)

İstanbul Harp Okulu ve Harp Akademisi  yıllarında zekası ve yetenekleri ve üstün kişiliği ile kendisini arkadaşlarına ve hocalarına tanıtmış onların içten sevgi ve saygısını kazanmış. Memleket ve millet davaları ile ilgilenmesi düşüncelerini cesaretle ifadeden çekinmemesi sebebiyle aydın ve inkılâpçı bir subay olarak tanınmıştır. Harp okulundan 1903’te Teğmen rütbesi Harp Akademisi’nden 1905 yılında Kurmay Yüzbaşı rütbesi ile mezun olmuştur.

UNUTMAJ bu konudan çıkarılabilecek yorumlar.

Osmanlı’nın son dönemlerinde eski yöntemlerle ders veren okullar, batılı okullar, yabancı okullar ve azınlık okullarının olması ve bu okulların kendi amaçları doğrultusunda eğitim vermeleri Osmanlı’da eğitim ve öğretimde ayrıca kültürel yapıda birlik olmadığını ayrılık olduğunu gösterir.

– Atatürk okul yıllarında: -Tarih Öğretmeni Tevfik Bey’den tarih

-Arkadaşı Ömer Naci’den edebiyat ve hitabet  – Okuduğu yazarlardan –Tevfik Fikret, Mehmet Emin Yurdakul, Ziya Gökalp gibi yazarların milliyetçilik ve vatanseverlik düşünceleri, yabancı yazarlardan Jan-Jacques Rousso, Voltaire ve Montesqıue gibi yazarların demokrasi eşitlik ve cumhuriyet gibi fikirleri ile tanımış ve bu fikirlerden etkilenmiştir.

Salih KAPLAN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir