ALTI ŞAPKALI DÜŞÜNME TEKNİĞİ

Yaratıcı düşünme becerilerini geliştirmede kullanılan grup tartışması bir tekniktir. Eleştirsel ve çok yönlü düşünmeyi sağlar. Konunun dağılmasını önler. Öğrencileri farklı durumlar hakkında farklı şekilde düşünmeye teşvik eder. Hem çok kolay hem de çok güçlü bir tekniktir. 6 değişik renklerde şapka ve anlamlarını temsil eden düşünceler bulunmaktadır.

1)Beyaz Şapka (Tarafsız Şapka)=)Bilgiye, gerçeklere nesnel yaklaşır. Amaç, herkesin görüş açısının bir resmini oluşturmaktır.
2)Kırmızı Şapka (Duygusal Şapka)=)Duygusal zekayı temsil eder, sezgisel hisleri, içgüdüyü ve duyguları temele alır.
3)Siyah Şapka (Kötümser Şapka-Şeytanın Avukatı)=)Eleştirel zekayı temsil eder ve şüphecilik, zayıflıklar, riskler, problemler, eksiklikler üzerine odaklanır.
4)Sarı Şapka (İyimser Şapka-Meleğin avukatı)=)Yapıcı zekayı, iyimserliği, pozitifliği temsil eder. Alışılabilirlik, problem çözme durumu, fırsatları temele alır. Siyah şapka bardağın boş tarafını görürken, sarı şapka dolu tarafını görür.
5)Yeşil Şapka (Yaratıcılık Şapkası)=) Olaylara yeni ve farklı çözüm yolları bulmak, yaratıcı ve yenilikçi fikirler üretmeye dayalı düşünme.
6)Mavi Şapka (Sonuç Şapkası)=) İşlevsel zekayı temsil eder. Evrensel bir görüş açısı kazandırır. Mavi şapka zekasına erişildiğinde, düşünceler olgunlaşmış olur ve öğrenciler farklı durumları karşılaştırabilir, uzlaştırabilir ve en iyi fikirlere ulaşabilir. Bu aşamada öğretmen, düşünmeleri değerlendirir ve özetler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir