Sosyal Katılım
Sosyal katılım becerisi . Demokratik, modern toplumlarda eğitimin en önemli amaçlarından birisi kendisine çevresindeki kişilere ve doğaya değer veren, kendisine yaşadığı toplumun ve dünyanın bir parçası olarak güvenen ve topluma katkıda bulunabilen bir bilince sahip bireyler yetiştirmektir. Böyle bir bilinç kazandırmak ve topluma katkısı olan bireyler yetiştirmek için öğrencilerin okul çağının ilk yıllarından başlayarak toplumsal hayattaki işleyişi kavraması gerekir. Öğrenciler, toplumsal olaylara ilgi duymalı, sorunların farkında olmalı, gerektiğinde hem kendi hem de başkalarının iyiliği için harekete geçebilmelidir. Öğrencilerin ilgi ve ihtiyaçları, yaşadıkları toplumun sosyo-ekonomik durumu, sosyal katılımı etkileyen faktörlerdir. Öğrenci, toplum ve çevre sorunlarına duyarlı olmalı ve çözümüne yönelik sürece katılımda istekli olmalıdır.
Öğrencilerin Eğitsel, Sosyal, Spor ve Eğlence İçerikli Faaliyetlere Katılımı: Öğrenciler sosyal, eğitsel, spor, eğlence içerikli faaliyetlere zaman ayırmalı ve bu tür etkinliklere katılmalıdır. Sosyal etkinliklerin çocuğun iletişim becerilerini geliştireceği unutulmamalıdır. Öğretmen, öğrencileri gözlemeli ve bu tür faaliyetler için teşvik etmelidir. Önemli gün ve haftalarda öğrencilere bu konuda yapabileceği işler vermelidir. Öğrenciler sosyal, eğitsel, spor, eğlence içerikli etkinlikler düzenlemek üzere cesaretlendirilmelidir. Sosyal katılım ile birlikte düzenleme ve liderlik becerileri de vurgulanmalıdır. Sosyal katılım becerisi
Dersin İşlenişi: Sosyal bilgiler dersinde, öğrenciler insanlık tarafından birlikte hareket edilerek çözümlenen toplumsal problemlerle karşılaştırılmalıdır. Geçmişteki insanların da birlikte hareket ederek, bu problemlerle başa çıktığı gösterilmeli ve örnekler verilmelidir. Öğrencilerin, büyüklerinin iyi ve kötü hareketlerine ilişkin gözlemlerini sınıfa aktarmalarına ve üzerinde tartışmaya önem gösterilmelidir.
Grup Çalışmalarına Katılım: Öğrenciler, grupla çalışmaya, birlikte problem çözmeye, sorumluluk almaya teşvik edilmelidir. Grup kendi arasında grubun sözcüsü olarak bir başkan seçebilir. Bir kişi de grubun fikir ve kararlarını yazmakla görevlendirilmelidir. Öğrenci grup çalışmalarında işbirliği yaparak hareket etmeyi öğrenmelidir.
Gönüllü Çalışmalara Katılım: Öğrenciler, boş zamanlarında toplum hizmetleri programı çerçevesinde çevresindeki gönüllü kuruluş ve resmi kurumlarda çalışmaya teşvik edilmelidir. Bunlar huzur evleri, kütüphaneler, sosyal hizmet kurumları vd. Örneğin öğrenciler sosyal hizmetler kurumundaki akranlarına satranç öğretmeye yönlendirilmelidir.
Vatandaşlık Katılımı: Öğrenciler, kamu, okul ve çevre yararına iyi ve etkili bir vatandaş olarak harekete geçmenin bilincine varmalıdır.
14. Basılı ve Görsel Kaynakları Kullanma ve Değerlendirme (5N 1K Formülü)
Konuları anlamak ve bilgiyle donatılmış, açık bir mantıkla karar verebilmek için amaca yönelik iyi sorular sorabilmek gereklidir. Farklı bir görüşü ya da yeni karşılaşılan bir bilgiyi dikkatlice dinlemek ona katıldığımız anlamına gelmez. Bu, bütün bakış açılarını dikkatlice dinlediğimiz anlamına gelir.
Amaca götüren sorular sorabilme yeteneği gazeteciler ve televizyon muhabirlerince kullanılan bir beceridir. Çünkü bir konuyla ilgili makale yazabilmek, program yapabilmek için konunun farklı yönlerini de araştırmak zorundadırlar. Bu amaca ulaşmak için her zaman şu soruların cevapları aranır: Kim?, Ne?, Ne zaman?, Nerede?, Neden?, Nasıl?
Aşağıdaki metin bu beceriye örnek oluşturacak bir çalışma içermektedir:
“Belediyeler topluma hizmet etme görevi üstlenmiş kurumlardır. Halk sağlığını koruma görevi bunlardan birisidir. Bu görevi yerine getirirken diğer kurumlarla da iş birliği yapabilirler Sosyal katılım becerisi
Sosyal bilgiler alanında gzüzel bir siteye benziyor teşekkürier
arkadaşlar elinde 2008 ve 2009 6.sınıf sosyal soruları olan varsa yazsın lütfen
yaa ben sosyal katılım nedir diye soruyorum başka birşey yazıyorsunuz öffff bi günde istediğimi bulayım