TÜRKİYE’DE KURULAN İLK BEYLİKLER
Malazgirt zaferinden sonra İkta(Fethedilen yer fethedenindir) sistemiyle komutanlar fetihlere başlamıştır.Büyük Selçuklu Devleti’nin merkezi otoritesinin zayıflaması sonucunda da bu kurulan beylikler bağımsız hareket etmeye başlamışlardır.
NOT: İkta sistemi Osmanlı Devleti’nde ki tımar-dirlik dediğimiz toprak verme usulüyle parasız güçlü ordu sistemi birbiriyle örtüşmektedir.
1. Danişmentliler (1080-1178) : Danişment Ahmet Gazi tarafından Sivas’ta kurulmuş,Bizans ve Haçlılara karşı mücadele etmiş,kurulan ilk en büyük beylik-devlet tir.Anadolu Selçuklu Hükümdarı II.Kılıçarslan bu beyliğe son vermiştir.En önemli eserleri Sivas Gök Medrese.
2. Mengücekliler(1080-1228): Doğuanadolu’da Erzincan çevresinde kurulmuşlardır.Kurucusu Mengücek Gazi’dir.
3. Saltuklular(1072-1202: Ebul Kasım Saltuk tarafından Erzurum merkezli kurulmuştur.Haçlılar ve Gürcülerle mücadele etmişlerdir.Anadolu Selçuklu Hükümdarı Rükneddin Süleyman Şah tarafından son verilmiştir.En önemli eseri Erzurum Çifte Minareli Medrese.
4.Artuklular(1102-1409):B.Selçuklu komutanı Artuk Bey’in oğulları Hasankeyf,Harput ve Mardin’de kurmuş,3 kol halinde yaşamışlardır.Malabadi köprüsü en önemli eserleridir.
5. Çaka Beyliği (1081-1093):Çaka Bey tarafından İzmir çevresinde kurulmuş olup ilk denizcilik faaliyetlerini gerçekleştirerek donanmasıyla Bizans’ı yenmiş ve Ege Adalarını ele geçirmiştir.
Kaynak:egitimhane