Sosyal Bilgiler Dersinde hangi kaynaklardan Yararlanmalı

Bu yazımızda sosyal bilgiler dersi için hangi çeşitli kaynaklara başvurabiliriz biraz buna değineceğiz.

Öncelikle şunu belirtmek gerek.Sosyal bilgiler dersi diğer derslere göre biraz daha soyut kaçtığı için, öğrenciler yeni soyut düşünme aşamasına geçmiş olmalarından dolayı öğrenmekte zorluk çekmekteler.Bu yüzden öğrencilerimiz ve sosyal bilgiler öğretmenlerimiz zorluk yaşamaktalar.

Güzel memleketimin güzel öğrencileri bu ve daha başka sebeplerden dolayı bir kısmı sosyal bilgiler dersini sevmemekte.Sevmemesinin nedeni olarak daha önce belirttiğim konuların soyut olması, somut farklı materyallerin derslerde kullanılmaması, yada çalışırken yeterince yararlanılmaması ve sosyal bilgiler dersinin o renkli dünyasının yeterince keşfedilmemesi.

Gelelim konuları nasıl somutlaştırabiliriz.

1. Benim şahsi görüşüm hem pratik olması hem de etkili olması gibi sebeplerden dolayı vitamin.com. Bu site ücretli olup fiyatı oldukça cuzzi bir meblağdır. Öğretmenlere ise site kullanımı şirketin bir hediyesi olarak ücretsizdir. Öğretmen girişinin adresi mebvitamin.com dur.Siteye giriş için mebsis kullanıcı adınız ve şifreni yeterli.Sitede sbs de ki dersler mevcut olup 4-8 sınıflar arasını kapsamaktadır.Ayrıca son günlerde bu sistemin lise versiyonu da çıkmış.Fakat incelemek nasip olmadı.

Dersler konu konu sınıflandırılmış konular hakkında üşenilmemiş tek tek animasyonlar, kısa filmler, etkinlikler ve çeşitli görseller hazırlanmış.Animasyonlar kazanımlara uygun hazırlanmış.Bilhassa sosyal bilgiler dersinde oldukça görsellere fazla yer verilmiş.Bunun yanında sbs testler, deneme sınavları öğretmenler için evrak çantası bulunmakta.

Öğrenciler konu tekrarlarının, sbs kursunda yada normal konu anlatımını zenginleştirmede kullanılmakta.Yada öğrencilerin görsel zekalarına hitap etmekte kullanılabilir.

2. Sosyal bilgiler dersinde olmazsa olmazlardan biride haritalar.Mutlaka her öğrencinin tarih ve coğrafya atlası olmalı.Bu haritalarda her zaman da yanında olmalı.O gün kullanılması kullanılmaması önemli değil.Sınıfta haritalar olmalı.Öğrenciler ister istemez bu haritalarda göz aşinalığı ile bile bir çok bilgi öğrenebilirler.

3.Sosyal bilgiler dersi ile ilgili internette bir çok sunu, etkinlik, belgesel, ders notları ve çeşitli görseller bulabiliriz.Bu görseller ders çalışırken son derece yararlı olacağı inancındayım.

4. Ayrıca sosyal bilgiler konuları ile ilgili canlandırmalar, damalar vb etkinliklerden yararlanılabilnir.

5.Ayrıca inkilap tarihi ile ilgili çekilmiş çok güzel  filmler bulunmakta.Bunlardan beklide en yararlı olan film Kurtuluş, Cumhuriyet ve 120 Bu filmler inkılap tarihinin kavratılmasında son derece yararlı olacağı inancındayım.7. sınıf konularından Osmanlı Devletinin kuruluşunu anlatan Kuruluş filmi de ayrı bir güzel.Bunun yanında tarih ile her konuda çekilmiş bir belgesel bulunması mümkün.

Müzeler tarihi harabeler, antik kentlere ve höyüklere yapılacak geziler ayrı bir zevk ve kalıcılık sağlar.

Doğaya yapılacak çeşitli geziler  sosyal bilgiler dersini tadından yenmez bir hale sokar.Vadileri, kanyonları, toprak tiplerini bizzat yerinde görmek sizinde tahmin ettiğiniz gibi üstüne fazla bir şey söğlenmez.

One thought on “Sosyal Bilgiler Dersinde Hangi kaynaklardan Yararlanmalı”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir