Öğretmenlerimiz bir asker ciddiyetinde ve sorumluluğunda nöbet tutmaktadırlar. Biraz bilgi azlığı ve çok az da art niyet ile nöbet konusunda bir takım yanlış uygulamalar yapılmakta. Yönetmelikte kimlerin nöbet tutacağı, kimlerin nöbet tutmayacağı açık bir şekilde yazıyor.Gelin bir bakalım nöbet konusuna
İlköğretim kurumları yönetmeliğinin 71. maddesi öğretmenlerin nöbet konusuna değinmiş.
Öğretmenler birden fazla okulda derse giriyorsa maaşını aldığı okulda nöbet tutar. Başka okullada nöbet tutmaz.
Aylığını aldığı okulda hiç derse girmiyorsa.En çok derse girdiği okulda nöbet tutar.
Arkadaşlar ne yazık ki öğretmenlerin bilgisizliğinden yararlanarak iki okulda derse giren öğretmenlerimi hem maaşını aldığı hemde ek ders karşılı derse girdiği okulda nöbet tutuyorlar.Yönetmelik açık bir şekilde yazmış.Öğretmen sadece bir okulda nöbet tutar buda maaşını aldğı okul.
Okulda öğretmen sayısı yeterli ve nöbet konusunda sıkıntı çıkmıyorsa. Bayanlarda 20, erkeklerde 25 hizmet yılını dolmuş öğretmenler nöbet tutmayabilir.Fakat dikkar ettiğiniz gibi nöbetin tutulmaması bir şarta bağlanmış. Yani ihtiyaç halinde bu öğretmenlere nöbet görevi verilebiliyor.
Ne yazık ki yukarıdaki bu madde de yeterli bilinmediğinden dolayı hizmet yılını doldurmuş öğretmenler nöbet konusunda sıkıntı olmamasına rağmen ben tutmam diyor.Yönetmelikte ihtiyaç halinde tutabilir cümlesi dikkate alınmıyor. Eyerki öğretmenler bir haftada 3 ada 2 defa nöbet tutuyorsa. Hizmet yılını doldurmuş öğretmenlerimize çok hafif bir nöbet görevi verilebilir. Bazı hizmet yılını doldurmul öğretmenlerimiz ise ihtiyaç olmamasına rağmen kendi isteğiile nöbet tutabiliyorlar.
Hamile öğretmenlere ise doğumuna 3 ay kala ve doğum yaptıktan sonra 1 yıl nöbet görevi verilmez.
Okul öncesi, rehberlik, özel öğretim öğretmenlerine nöbet görevi verilmez
Nöbet görevi sabah ilk derse 20 dakika kala başlar son dersten 20 dakika sonra biter.