DÜNYA’NIN GÖZLEMLENEMEYEN KATMANLARI:

1.Ateş Küre: Yer kabuğunun altında bulunan çok sıcak bir katmandır.Bu sıcaklık öyle yüksektir ki  ekmek pişirilen 300 C sıcaklığındaki fırınlardan bile on kat daha fazladır. Ateş küre bu sıcaklığı ile içindeki maddeleri eriterek akışkan bir hale getirir.Akışkan haldeki maddeler sürekli hareket halindedir. Ateş küre içindeki sürekli eriyik maddelere magma denir. Magmaların yeryüzüne çıkması sonucu yanardağ püskürmeleri oluşur.Yanardağ ve volkanlardan çıkan magmalara ise lav denir.

 

2.Ağır Küre:   ( Çekirdek) : Dünya’nın merkezindeki katmandır.Dolayısıyla en içte bulunan katman aynı zamanda hem kalın hem de en sıcak katmandır. Çekirdeğin sıcaklığı öyle fazladır ki bu sıcaklıkta yeryüzündeki bütün maddeler erir veya bozunur.Bu sebeple Dünya’nın iç katmanlarına ulaşılamamaktadır.Burada Yüksek sıcaklığa rağmen basıncın fazla olmasından dolayı maddeler katıya yakın bir halde bulunur.

Dünyamızı oluşturan katmanları içten dışa doğru sayalım:

Ağır Küre    –     Ateş Küre      –     Taş Küre       –   Su  Küre     –       Hava Küre

 

DÜNYA’NIN KATMANLARI
Gözlemlenebilen Katmanlar     Dünya’nın en dış katmanıdır .Canlılar gerekli gazlar bu katmanda atmosferde bulunur.
Hava Küre (Atmosfer)
   
Su Küre Taş Küre ile iç içedir. Canlılar için önemli bir yaşam kaynağıdır.
    En ince katmandır. Kalınlığı okyanus dibinden az, dağlık bölgelerden çoktur.Katı haldeki kayaçlardan oluşur.Su küre ile iç içedir. Derinliklere inildikçe sıcaklık artar.
   
Taş Küre(Yer Kabuğu)
   
   
Gözlemlenemeyen Katmanlar     Taş Küreden kalın,ağır küreden incedir.Sıcaklıktan dolayı erimiş maddelerden oluşur.Yer kabuğundan çok,çekirdekten az sıcaktır.İçine doğru ilerledikçe sıcaklık artar.
   
Ateş Küre
   
   
   
    En kalın ,en sıcak,en ağır,en içteki katmandır.Sıcaklığı çok yüksek olsa da katı ya da katıya yakın maddelerden oluşur.
9 thoughts on “Dünyanın Katmanları”
  1. ben ödevi sabaha yetiştiremiycem annem beni dövcek kankalar :cry: bide ben dünyanın en kalın katmanını arıyom çıkmıyo lütfen bana bi site söyleyin kardeşler :?: :!: :???:

  2. ben ödevi sabaha yetiştiremiycem annem beni dövcek kankalar :cry: bide ben dünyanın en kalın katmanını arıyom çıkmıyo lütfen bana bi site söyleyin kardeşler :?: :!: :???:

  3. ağırküre ateş küre taş küre su küre hava küre :cool:

  4. katmanların içten dışa doğru sıralnışı nedir? :smile:

  5. içten dışa cekirdek,magma,taş küre,su küre,hava küre dıştan içe hava küre,su küre,taş küre,magma,çekirdek doğrusu bu arkadaşlar

  6. bence kötü çünkü ben dıştan içe doğru istemiştim de o yüzden

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir