meb merkez teşkilatı birimleri

Ortaokul Telafi Eğitim Formu

İLİ ….. OKULU:          …………. ORTAOKULU
İLÇE……. OKUL TÜRÜ:
S.NO SORUNLAR ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
1

 

 

 

                                                                                                     Telafi Eğitimi ile ilgili ülke / il düzeyindeki genel ve
kurumunuza özgü uygulamalar neler olmalıdır?

 

Uzun bir süredir okul ortamından uzak kalan öğrenciler için öncelikle psikososyal  bir destek sağlanmalı ve ortalama işlenmemiş olan 3 ünite sıkıştırılmış bir şekilde öğrencilere aktarılabilir…Tabi ki öncelikle sağlıklı bir eğitim ortamının olması şartı ile…Ayrıca sınıf mevcutları 10 öğrenciyi geçmeyecek şekilde  düşürülebilir  ise iyi olacağı kanaatindeyim…

 

2 Telafi Eğitimi ile ilgili orijinal ve yenilikçi önerileriniz nelerdir? Yüz yüze eğitim öğrencileri  rahatlatacak bir ortamda ve eğitsel oyunlarla yapılmalı , gerek görüldüğü takdirde  hafta sonundan bir günde eklenmeli. Risk oluşturmayacak sosyal etkinliklere de ağırlık verilmeli.
3 Telafi Eğitimi dönemi Haziran dönemi olacak ise
nasıl yapılmalıdır? Tarif ediniz.
Özellikle LGS’ye girecek öğrenciler için haftada 2 deneme sınavı ve konu tekrarlarının hızlı bir şekilde yapılması şeklinde olabilir…Ancak Cizre iklim şartları düşünüldüğünde Haziran ayında aşırı sıcakların olduğu,  sınıflarda ise  klima ve vantilatör olmadığı da göz önünde bulundurulursa fazla bir verimin olmayacağı kesin…
4 Telafi Eğitim Dönemi Eylül dönemi olacak ise
nasıl olmalıdır? Tarif ediniz.
Öğrencilerin okula , çevreye uyum sağlamaları için gerekli uyum programları oluşturulup hastalık ve sürekli evde kalma  travmasını atlatacak etkinlikler oluşturulabilir.
5 Telafi Eğitiminin hangi derslerden yapılmasını önerirsiniz?  LGS’ye girecek öğrenciler için 6 ana dersten olması daha uygun…Diğer kademelerde ise tüm dersler olabilir…
6 Telafi Eğitiminin tüm öğrencilere mi yoksa kazanımları elde
edemeyen öğrencilere mi uygulanmalıdır? Önerilerinizi yazınız.
 Tüm öğrencilere uygulanması daha mantıklı. Yoksa bir grup öğrenciye telafi eğitimi verip bir gruba vermediğimizde çocuklarda ötekileştirme veya ayrımcılık duyguları gelişebilir. Çocuklar kendilerine haksızlık yaptığımız duygusuna kapılabilirler…
7 Her sınıf düzeyine göre ayrı ayrı ve sınava girecekleri
dikkate alarak düşünülen önerileriniz nelerdir?
 Mecburi kalındığı için 1 aylık süre zarfında öğrenci  başarısına  göre sınıflar  oluşturulursa öğretmen de ona göre konuları daha hızlı  aktarabilir  ve daha fazla basari elde edilebilir.
8

 

Dezavantajlı gruplarla, akademik başarısı düşük olanlar için
öncelikli önerileriniz nelerdir?
Bu grupların telafi eğitimleri, normal süreçte olduğu gibi kendi düzeyleri doğrultusunda  yürütülmeli, fazladan çalışma yapılmalı ve bu süreçte aile desteği üst düzeyde sağlanmalı. Bu tür öğrencilere güven verici çalışma ve yaklaşımlarla bakılmalıdır.
9

 

 

 

 

 

Uzaktan Eğitim çalışmalarına erişimde sorun yaşayanlara
yönelik çözüm önerileriniz nelerdir?

 

Ülke genelinde herkesin aynı imkânlara (İnternet bağlantısı, EBA’ya ulaşamama, internet kotası vb.) sahip olmadığı düşünülürse bu kapsamdaki öğrencilerin ders kitaplarını daha aktif bir şekilde kullanmaları yararlı olacaktır…Çünkü öğrencilere  böyle bir süreçte yazılı ve görsel kaynak ulaştırma sıkıntısı olabilmektedir. Ayrıca  TRT EBA da yapılan tekrar sayıları günde ikiden daha fazla  olmalı.
10

 

 

 

Öğretmen ve Yöneticilere ne gibi hizmet içi eğitim çalışmaları
planlanmalıdır? Önerilerinizi maddeler halinde yazınız.

 

Bu süreçte öğretmen ve yöneticilerin de bir insan olduğu unutulmamalı ve onların da bu durumlardan olumsuz etkilendiği göz önünde bulundurularak öncelikle psikolojik durumla ilgili bir seminer verilebilir. Ayrıca salgın hastalık vb. bir anda gelişen ve öngörülemeyen durumlarda gerekli olabilen uzaktan eğitim gibi konularda kullanılabilecek yenilikçi ve teknolojik sistemlerin uygulamalı olarak öğretildiği ve öğretmenlerin interaktif eğitim verebildikleri sistemler hakkında hizmet içi eğitim kursları verilebilir.

telafi eğitim formu indirmek için tıklayınız

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir