sipahi-2*Klasik Dönem (1453-1718):

*Edirne Üç Şerefeli Cami ile başlayan gelişme İstanbul camilerinde devam ederek klasik devrin esas karakterini belirlemiştir.

*Fetihten sonra inşa edilen Fatih Külliyesi ilk örnektir.

*Kanuni Sultan Süleyman’ın Mimar Sinan’a yaptırdığı Şehzade Külliyesi İstanbul’daki bir diğer önemli külliye yapısıdır

*Mimar Sinan’ın çıraklık eserimdir dediği ŞehzadeCamii (1544-1548)’nin dört serbest destek

üzerine oturan merkezî kubbesi, dört yarım kubbeyle desteklemiştir.

*Sinan ayrıca, Kanuni Sultan Süleyman adına, merkezî kubbesi iki yarım kubbeyle desteklenen İstanbul Süleymaniye Külliyesi (1550-1557)’ni yapmıştır

*Osmanlı ve Türk mimarisinin ulaştığı en üst seviye olarak kabul edilen, 2011 yılında

Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınan Mimar Sinan’ın Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi (1569-1574) kubbeli mekân gelişiminin ulaştığı en üst aşama olarak kabul edilir. Sinan’ın ustalık eserimdir dediği Selimiye Camii’nde merkezî kubbe sekiz serbest destek üzerine oturmaktadır.

*Hassa Mimarlar Ocağı: Osmanlı İmparatorluk’unda Fatih devrinden sonra saray bünyesinde kurulan ve saray ve çevresinin bütün inşafaaliyetlerinin yanı sıra mimar yetiştiren kurum.

*Mimar Sinan’dan sonra İstanbul’da inşa edilen ilk büyük yapı Şehzade Camii’nin plan şemasını tekrarlayan Hassa Mimarlar Ocağı’nın baş mimarı olan mimar Sedefkâr Mehmet Ağa’ya yaptırdığı Sultan Ahmet Camii (1609-1617)’dir

*İstanbul’da inşa edilen son büyük külliye, mimar Mustafa Ağa tarafından tamamlanan Yeni

Cami Külliyesi (1603, 1661-1663)’dir.

*Mimar Sinan’ın Hürrem Sultan adına yaptığı Haseki ya da Ayasofya Hamamı (1556) olarak bilinen çifte hamam olarak inşa edilmiş önemli bir örnektir.

*Mimar Sinan’ın yaptığı Şehzade Mehmed Türbesi sekizgen planı dıştan renkli taş süslemeleri ve iç mekânda kullanılan çini dekorasyonu; sekizgen planlı Kanuni Türbesi yapıyı dıştan çevreleyen sütunlu revak düzenlemesi ile ilgi çeker

*İstanbul’da Fatih devrinde 1474-1479 yılları arasında inşasına başlanan Topkapı Sarayı (eski adıyla Saray-ı Cedid), 19. yüzyıla kadar her dönemde farklı birimlerin eklenmesi ile büyüyerek farklı dönem özellikleri sergileyen büyük bir kompleks halini almıştır.

*Topkapı Sarayı dışında erken dönem saraylarından günümüze sağlam ulaşabilen örnek yoktur.

site:http://aoftarihbolumum.blogspot.com.tr/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir