BİLİMSEL ARAŞTIRMA BASAMAKLARI
1.Araştırma konusunun belirlenmesi
2.Konu ile ilgili hipotezlerin(varsayımların) belirlenmesi
HİPOTEZ (VARSAYIM):Doğruluğu tespit edilmemiş ancak araştırma sonucunda tespit edilecek , sorunun çözümüne yönelik bilgilerdir. Diğer bir ifadeyle üzerinde henüz bilimsel çalışmalar yapılarak doğruluğu kanıtlanmamış ama bilimsel çalışmalar yapıldığında doğru çıkacağı umulan düşüncelere varsayım(hipotez) denir.
3.Kaynak taraması yapma(Bilgi-verilerin toplanması):
Sözlü Kaynaklar: İnsanlar
Yazılı Kaynaklar: Kitap, dergi, gazete, internet çıktısı vb.
Görsel Kaynaklar: Televizyon programları, görüntü, resim ve fotoğraflar.
Üçüncü basamakta öncelikle seçilen konularla ilgili kaynak taraması yapılır. Kitaplar, dergiler, gazeteler, ansiklopediler, internet ve hatta insanlar kaynak olarak kullanılabilir. En çok bilgi kitaplarda bulunur. En çok kitaplar ise kütüphanelerde bulunur. Kütüphanelerdeki kitaplar, bulması ve kullanımı kolay olsun diye “Katalog Sistemi”ne göre gruplandırılmıştır.
Kullandığımız kaynakları; kaynak adı, yazarın adı, yayım tarihi, cilt ve sayfa numarasını da not almalıyız.
Bilgileri yazarken mutlaka yararlandığımız kitapları ve kaynakları dipnot şeklinde belirtmeliyiz.
****Dipnot: Metni yazarken alıntı yaptığımız kısımları (cümle yada paragrafları) nereden ve kimden aldığımızı gösteren notlardır.Alıntının yazıldığı sayfaların altına eklenir.Amaç emek ve bilgi hırsızlığı yapmamaktır. Yazarın adı,kitabın adı,alıntı yapılan sayfa numarası yazılır.
Kaynakça: Yararlandığımız kaynakların adını belirtmemizdir. Kitapların son sayfalarında gösterilir.Yazarın adı,kitabın adı,sayfa sayısı,basım tarihi ve yeri yazılır.
4.Varsayımların test edilmesi
5.Rapor yazma(Metin oluşturma)