CUMHURİYETİN İLANI 29 EKİM 1923
Saltanatın kaldırılması ve Lozan Antlaşmasından sonra toplumda M.Kemal’in konumu,rejimin niteliği konusunda trtışmalar başlamıştı.Meclis hükümeti sistemi uygulandığından devlet işleri sağlıklı bir şekilde yürütülemiyordu.Zaten TBMM’nin açılışından itibaren adı söylenmese de cumhuriyet yönetimi uygulanıyordu.Bu tartışmaları ortadan kaldırmak için 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet İlan edilmiştir.
Cumhuriyetin İlanı ile şu sorunlara çözümler getirilmiştir.
**Devlet başkanlığı sorunu çözülmüştür. M.Kemal ‘in konumu belirlenmiştir.M.Kemal cumhurbaşkanı,İsmet İnönü başbakan,Fethi Okyar ilk meclis başkanı olmuştur.
**Rejimin niteliği belirlenmiştir.(Cumhuriyet)
**Devletimizin adı konmuştur.(Türkiye Cumhuriyeti-1921 Anayasasının ilk maddesine “Türkiye Devletinin yönetim şekli cumhuriyettir.”maddesi eklenmiştir.
**Meclis Hükümeti sisteminden Kabine Sistemine (Bakanlar Kurulu) geçilmiştir.
Demokrasi:Yurttaşların geniş sivil ve siyasal haklara sahip olduğu,önemli görevlilerin ve siyasal liderliklerin serbest ve adil seçimler sonucu hukuk kuralları ışığında belirlendiği siyasal sistemdir.
Cumhuriyet:Halkın doğrudan veya seçtiği temsilciler aracılıyla egemenliği elinde tuttuğu yönetim şekli olarak tanımlanır.