İyi tatiller mektubu…
Sayın anneler ve babalar; bir yılın daha sonuna geldik. İkinci sınıfı da bitirdik. Bu yılın sonunda da öğrencilerimize yeni kazanımlar ve davranışlar edindirmeye çalıştık. Düzenli ve disiplinli çalışanlar hedefimize ulaştı. Gayret edenler ve sorumluluklarını yerine getirip günü gününe çalışanlar başarıyı hak ettiler. Günlük tekrar yapan öğrencilerim, öğrendiklerini pekiştirerek bilgi hazinesini geliştirdiler.
Dersi dikkatle takip eden, öğretmenini can kulağıyla dinleyen, soru sorup derse katılan, ders araç-gereçlerini, defter ve kitaplarını düzenli olarak yanında bulunduran, evde unutmayan, ev etkinliklerini yani ödevlerini mutlaka yaparak okuluna gelen öğrencilerimi kutluyorum. Sınıfta ve okulda olumlu davranış gösteren, olumsuzluklar olduğunda ise uyarılarımı dikkate alarak kendini düzelten, oyunlarda ve davranışlarda arkadaşlarına karşı saygılı ve hoşgörülü olmaya çalışan, arkadaşını üzdüğünde ise anlayışla yaklaşan tüm öğrencilerimi tebrik ediyorum. Olumsuzluklar yaşayan öğrencilerimin ise tatilde daha iyi olmak için gayret edeceğine inanıyorum.
Artık bir üst sınıfa geçtiler. Bir yıl daha bitti ve biraz daha büyüdüler. Sevgiyle ve neşeyle büyüttüğünüz çocuklarımız daha da olgunlaşmaktalar. Onlara becerebilecekleri ev işleri ve sorumluluklar vermeniz onları mutlu eder. ‘Küçüktür’ veya ‘yapamaz’ sözcüklerine sığınmayın, sığınmalarına fırsat vermeyin. Çocukların kendilerini gerçekleştirmelerine ve hayata dahil olma fırsatlarına olanak sağlayın. Basit, küçük sorumluluklar onları geliştirir.
Beslenme gibi ciddi bir işin zihinsel ve bedensel sağlığımıza katkısını biliyorsunuz. Tatil süresi boyunca ve her zaman çocuklarımızın dengeli beslenmelerine özen göstermeli, önem vermelisiniz. ‘boş ver’, ‘bir şey olmaz’, ‘her zaman yemiyor zaten’ gibi sığıntılar ipin ucunun kaçmasına hizmet eder. Ya da ‘bunu yemez, şunu yemez’, ‘bunu-şunu sevmez zaten’ gibi alıştırılan sözler onları düzensiz ve dengesiz beslenmeye yönlendirir. Besin değeri yüksek ve vitamin açısından eşit miktarda gıdalar alınması konusunda azami özen göstermelisiniz. Arada bir besinlerin vücuda faydaları hakkında bilgiler sununuz. Onlar bundan hoşnut duyarlar ve yeme istekleri harekete geçer. Beslenme ciddi bir iştir ve özen ister. Suistimale gelmez.
Çocuklarımız üç ay gibi uzunca bir tatil süreci geçirecekler. Bildiğiniz gibi eğitim hayat boyudur. Çocuklarımız her fırsatta, her yerde, her farklı mekânda sürekli olarak öğrenme faaliyeti ile iç içedir. O nedenle bulunduğunuz her ortamda çocukların dikkat, algı ve duygularını dikkate alınız. Yetişkinlerle aynı his içinde olmadığını bilerek davranmalısınız. İzlediği bir film, oynadığı bir bilgisayar oyunu, karşılaştığı bir olay veya duyduğu herhangi bir söz onların tüm dünyasını alt üst etmesine zemin oluşturabilir. ‘hayatta her şeyi görsün, bilsin’ gibi dar yaklaşım içinde olmayınız. Çünkü onlar daha küçük; bir şiddet ve nahoş bir olayla karşılaşmaları, geleceklerini karartacağı gibi üstesinden de gelemeyeceklerdir. Çocuklarımız bir fidan gibidir, narin ve kırılgandır. Hayatı öğrenecekleri daha çok istemediğimiz durumla zaten karşılaşacaklardır. Onlara karşı hitap dilimiz hep sevgi dili olsun.
Tatil süresince aldıkları çalışma kitabının zamanında yapılmasına özen gösteriniz. Kesinlikle ertelemeyiniz. Unutmalarına fırsat vermeyiniz. Gerektiğinde birlikte oturup çalışınız. Günlük defterine yaşadığı önemli günleri yazmalarını sağlayınız. Seviyesine uygun en az 10 adet hikâye kitabı okusunlar ve bunu listelesinler. Hatta birlikte kitap okuma saatleri planlamanız yararlı olacaktır. Tüm çalışmaları ( tatil kitabı, kitap listesi, günlük defteri) eylül ayında getirsinler.
Hepinize iyi tatiller diliyorum. Eylül’de yeniden buluşmak dileğiyle verimli, güzel ve neşe içinde bir dinlence geçirmenizi temenni ediyorum. Çocuklarıma iyi bakınız. Geleceğimize iyi davranınız. Onlara en iyi şekilde hayat sunmak ve onları hayata hazırlamak sizlerin ve bizlerin temel görevidir. Sorumluklarının bilince olan ve yaşamanın farkında ve çevre duyarlılığı besleyen çocuklar yetiştirdikçe hepimiz daha mutlu oluruz.
Sevgilerimle… Öğretmeniniz!.. Mehmet KOÇ / Adıyaman
Kaynak:egitimhane