Çocuklar geleceğimizdir, istikbaldeki şeref ve izzet direklerimizdir. Tüm anne ve babalar, onlardan çok büyük başarılar bekler. Onlar için içimizde renkli ve mutlu bir dünya kurarız. Böylece çocuklarımız yaşantımızın coşku kaynağı olur.
Çocuklar farklı gelişim dönemlerinden geçerek şekillenirler. Yaşadıkları her gelişme döneminin onlar için ayrı bir görevi ve katkısı vardır. Ergenlik, büyümenin, olgunlaşmanın ve yetişkin bir fert olmanın gereklerinin yerine getirildiği dönemdir. Bu dönem gençliğe atılan adımdır. Değeri, geçtikten sonra bilinen ve eskilerin özlemle andığı bir dönemdir. Zorlu bir geçiş dönemidir. Farklı zorluklar yaşanır.
Bu dönemi yaşarken ergenler farklı bir gelişim izlemektedirler. Yaşadıkları olaylar, onları, bedenen, zihnen ve duygusal olarak etkiler. Ergenlik dönemindeki aile ilişkileri, iletişim ve diğer konular iyice gözden geçirilmelidir. Genelde ergenlik döneminde olumsuz davranışlar daha fazla ön plana çıkar. Bu dönemde
– Hayal dünyaları güçlüdür.
– Fanteziler üretmeyi severler.
– iletişimi reddederler.
– Kayıtsızdırlar.
– Yetişkin ilişkisi beklerler.
– Yalnızlık istekleri fazladır.
– Okuldan ve evden uzaklaşmayı arzularlar.
– Psikosomatik hastalıklar (ateş, migren, ülser) görülür.
– Zararlı alışkanlıklara ilgi duyarlar.
– Okuldan kaçmayı severler.
– Çok yemek yerler.
– Çöküntü ve öz kıyım eğilimleri fazladır.
– Saldırgan olabilirler, ateşli tartışmayı severler.
– Anne ve babaya karşı gelme alışkanlıkları sergilerler. Tıpkı şu öyküde olduğu gibi
Gencin biri mağazaya girer ve bir gömlek seçer. Parasını ödeyip giderken satıcıya sorar Annem ve babam beğenirse geri getirebilir miyim
– Tüm bu sorunların yanında ergenlikte görülen tipik olumlu davranışlar da görülebilir Duyarlılık, cesaret, merak, ataklılık, erdemlilik, araştırıcılık, eleştirici tutum, tutku ve idealistlikler, gruba ait olma isteği, ilericilik, yurtseverlik gibi davranışları sıralayabiliriz.