Ehliyet Sınavı İçeriği ve Ehliyet Çeşitleri
Teori ve pratik olarak üzere iki ana bölümden oluşan ehliyet sınavında amaç; sürücülerin lisanslı bir şekilde aktif olarak belgesini aldıkları aracı kullanabilmesi için bilginin ölçülmesidir. Test olan teori kısmındaki sınavda sürücü adayları aldıkları; motor, ilkyardım ve trafik derslerinin ne kadarında başarı gösterecekleri ölçülmektedir.
Testten başarı gösterip geçebilmeniz için her bölümden 70 ve üzerinde not almanız gerekmektedir. Eğer teorik sınavdaki bir ya da birkaç ders üzerinden 69 ve altında puan aldıysanız başarısız olduğunuz için sınavı tekrar etmeniz gerekmektedir. Bu durumda da direksiyon sınavına girmeye hak kazanamıyorsunuz. Teorik sınavlarınızı vermenizin ardından Motorlu Taşıt Sürücü Adayları sınav sonuçları açıklanmasının ardından direksiyon sınavına girmeye hak kazanabilirsiniz. Sınava girmemeniz dahilinde de 50 TL sınav ücreti ödeme zorunluluğu bulunmaktadır.
Test başarısının ardından yeterli puanları aldıktan sonra gireceğiniz ikinci sınav ise sürüş tekniğinizin doğru olup olmadığını ölçmektedir. Ehliyet çeşitleri ve kullanılan araçlar;
-
A2 sınıfı ehliyeti; bu sürücü belgesi ile adaylar motorlu bisiklet, motosiklet ve scooter kullanabilmektedir. 17 yaşını doldurmuş olmak şartı aranır.
-
B sınıfı ehliyet; 18 yaşını doldurmuş olma şartı aranan kişiler aynı zamanda ortaokul ya da ilköğretim diplomasına sahip olmalıdır. Traktör, otomobil, minibüs ve kamyonet gibi 750 kg ağırlığını geçmeyecek araçlar kullanılabilir.
-
D sınıfı ehliyet; traktör, otomobil, minibüs, kamyonet, kamyon, tır ve çekici kullanabilir. 22 yaşını doldurma şartı vardır.
-
E sınıfı ehliyet; 22 yaşını doldurmuş kişiler traktör, otobüs, minibüs, kamyon, kamyonet ve otobüs kullanılabilmektedir.
-
H sınıfı ehliyet; özel tertibatlı motosiklet ve otomobil türleri kullanılabilir. Engelliler için alınan bir belgedir.