Ales Sınavı Nedir ve Puanı Nerede Kullanılır?
ALES; Akademik Personel ve Lisans Üstü Eğitimi Giriş Sınavı’dır. Üniversitelerin akademik kadrolarına atanmak için girilen bu sınav aynı zamanda doktora ve yüksek lisans başvurusu yapacakların da girmesi gereken bir sınavdır. ALES; ÖSYM tarafından her yıl ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde yapılan ön eleme amaçlı bir sınavdır.
Yükseköğretim kurumlarının öğretim elemanı ihtiyacının karşılanması, lisansüstü eğitim görmek isteyenlerin ve lisansüstü eğitim görmek için yurt dışında gidecek olan kişilerin de bu sınava girmesi şarttır. Diğer adaylar arasından sıyrılmanıza yarayan ve üniversitelerin sizleri tercih etmesinin nedeni olan ALES puanı başarısı %50’nin altında olmamalıdır. Gerekli olan standardı ise değerlendirilmeye girilecek olan senato belirlemektedir. ALES puanının geçerlilik süresi 31.07.2008 yılından itibaren 2 yıldan 3 yıla çıkarılmıştır.
Bunun yanı sıra Güzel Sanatlar Fakültesi ve Konservatuarlara alınacak olan yüksek lisans, sanatta yeterlilik ve doktora öğrenci adaylarından ALES’e girme koşulu aranmamaktadır. Kurum ve kuruluşların oldukça önem verdiği bu sınavın sonucuna göre burs alma imkanınızda bulunmaktadır. Lisansüstü gibi programlara öğrenci seçme ve yerleştirme işlemlerinde ALES puanı kullanılmaktadır. Herhangi bir lisans programını bitirmiş ya da denklik belgesi almış olan kişiler ALES’e başvurabilmektedir. Başvurular sınav tarihlerinden yaklaşık 1 ay önce kadar yapılmaktadır. Öncelikle ilgili bankalara girmek istediğiniz bu sınav için kayıt ücreti yatıracak ardından ÖSYM sınav başvuru bürolarından kaydınızı yaptıracaksınız.