7.Sınıf Sosyal Bilgiler Medyanın Hayatımızdaki Yeri

7.Sınıf Sosyal Bilgiler Medyanın Hayatımızdaki Yeri

7.Sınıf Sosyal Bilgiler Medyanın Hayatımızdaki Yeri

Medyanın Hayatımızdaki Yeri

Yaşadığımız zamana verilen isimlerden biri de ‘iletişim çağı’dır. Sizce neden bu şekilde bir tanımlama yapılmıştır?

Çünkü bu çağda eskiye göre bilgiye ulaşmak çok kolay, haberler saniyeler içinde yayılıyor. Bu açıdan bu çağa iletişim yada teknoloji çağı denilmektedir.

Kitle İletişimi; çok kısa sürede, mekân sınırı olmaksızın, binlerce hatta milyonlarca insana mesajın iletilmesidir. Başlıca kitle iletişim araçları; TV, internet, gazete,  dergi, radyodur. 

Medya, insanlara haber ileten kitle iletişim araçlarının ortak adıdır.

İnsanların Genel Ağ’ı Kullanma Nedenleri

  • Sohbet etmek, arkadaş edinmek ve arkadaş grubunu genişletmek
  • Ödev için ya da ilgi duyulan bir konuda araştırma yapmak, bilgi edinmek
  • Müzik dinlemek
  • Film izlemek
  • Ülkemizdeki ve dünyadaki gelişmeleri haber almak
  • Çevrim içi alışveriş yapmak
  • Oyun ağlarına katılmak

 

7.Sınıf Sosyal Bilgiler Medyanın Hayatımızdaki Yeri
7.Sınıf Sosyal Bilgiler Medyanın Hayatımızdaki Yeri

7.Sınıf Sosyal Bilgiler Medyanın Hayatımızdaki Yeri

Sosyal medya, bireylere, ağ üzerinden mesaj göndermeye aktif rol verdiği için diğer kitle iletişim biçimlerinden farklıdır. Sosyal medyada bireyler birbirleriyle sohbet edebilir, paylaşımlarda bulunabilirler. Beğenilme ve ilgi görme ihtiyaçlarını karşılamak için yazdıkları ilgi çekici söz ve yazılarla ya da yetenekleriyle geniş kitlelere ulaşabilirler.  Bu durum iletişimin sanal ortamlara taşındığının göstergesidir.

  • Sosyal medya, toplumsal olaylarda hızlı bir biçimde bilinçlenme ve etkileşim sağlar.
  • Medya ve sosyal medya sayesinde haber – bilgiye ulaşmak çok kolay ve hızlı hale geldi.

Kamuoyu oluşturarak birlik-beraberliği, dayanışma ve yardımlaşmayı sağlar ki böylece çeşitli sorunların çözümüne katkı sağlar.

         Sosyal medya, kullanımın artmasıyla birlikte bazı sorunları da beraberinde getirmiştir.

▼ Bilgi kirliliği… Sosyal medyayı kullanan kişilerin iyi bir medya okuryazarı olmaları, yani medyanın mesajlarını doğru olarak değerlendirmeleri gerekmektedir.

▼ Sosyal medyada geçirilen fazla zaman, aileden çalınan zaman anlamına gelmektedir. Aile içi iletişim – arkadaşlık-komşuluk ilişkileri zayıflıyor. Medya-sosyal medya, kişileri asosyal yapmaktadır.

▼ Sosyal medyanın oluşturduğu sosyal insanla yeni iletişimin getirdiği dijital bir kültür oluşmakta, özellikle dil bilgisi anlamında dil yozlaşması ortaya çıkmaktadır. Ör; Türkçede yer almayan sözcükler dilimize girdi; likelamak, troll, hashtag, tweet… Bazı kelimeler kısaltılarak yazılmaya başlandı; mrb, sa, slm, nbr Cümlelerin sonuna noktalama işaretleri koymamak, noktadan sonra büyük harfle başlamamak, virgülleri kullanmamak,  sürekli emojilerin kullanılması ise sağlıklı bir şekilde duygu ve düşüncelerini aktaramayan nesillerin yetişmesine sebep olmuştur.

7.Sınıf Sosyal Bilgiler Medyanın Hayatımızdaki Yeri
7.Sınıf Sosyal Bilgiler Medyanın Hayatımızdaki Yeri

Sosyal medyayla ilgili başka bir sorun da gelenek ve göreneklerin unutulmaya başlanması, kültürel yozlaşmadır. Dinî ve millî bayramlarda, doğum günlerinde ya da ölümlerde insanlara hâl hatır sorulur, aile büyüklerine yapılan ziyaretlerde onlarla muhabbet edilirdi. Günümüzde ise whats app, facebook, instagram  hesaplarına mesajlar yazılarak geçiştirilmektedir.

▼ Sosyal medyadaki özentili hareketler-lüks şatafat, insanların hem kimliklerini kaybetmelerine hem de “Onda var, ben de niye yok?” düşüncesi ile kendilerini ekonomik sıkıntılara sokmalarına sebep olmaktadır. Örneğin tatil yerlerinde, lüks bir restoranda veya alışveriş merkezinde çekilen fotoğrafların paylaşılması, insanlar arasındaki rekabet duygusunu körüklemekte; evlerde gereksiz huzursuzlukların çıkmasına neden olabilmektedir.

▼ Sosyal medyanın özellikle çocuklar tarafından bilinçsiz kullanımı nedeniyle özel yaşama müdahalenin – siber zorbalığın artması…

▼ Medya-sosyal medya; kültürel değerlerin öğrenilmesine-korunmasına imkân sağlar. Bunun yanında kültürel değişimlere de neden olur. TV’den, Sosyal medyadan, reklamlardan, filmlerden farklı kültür ögeleri öğrenilip, hayatımıza girmektedir.

Bir fabrikanın atıklarını denize boşalttığı haberi, vatandaşlarda tepki uyandırır. Gazete ve televizyonlar tarafından bu tür haberler üzerinde durularak halk, atıkların çevreye zararları konusunda bilgilendirilir. Böylece toplumda o fabrikaya ve atıkların boşaltılmasına izin veren yöneticilere karşı eleştiri sesleri yükselir. İnsanlar, düşüncelerini mektup, telefon ve faks yoluyla radyo, televizyon ve sosyal medyadan yöneticilerine ulaştırmaya başlarlar. Fabrika sahibi ve belediye başkanı kitle iletişim araçlarının oluşturduğu baskı karşısında geri adım atmak zorunda kalırlar.

Yukarıdaki paragrafta, medyanın hangi işlevi vurgulanmıştır?

7.Sınıf Sosyal Bilgiler Medyanın Hayatımızdaki Yeri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir